Foto: Shutterstock
Balts krekls ir neiztrūkstoša sastāvdaļa ikvienā garderobē. Ja baltais apģērbs nav paredzēts tikai izejamām reizēm, bet arī ikdienai, tad īpaši svarīgi ņemt vērā tā kopšanas principus mājas apstākļos, lai baltais krekls kalpotu ilgi un uzticami. Iespējams, der atgādināt dažus praktiskus padomus par kreklu mazgāšanu, dažādu traipu tīrīšanu un par kreklu gludināšanu.

Kreklu mazgāšana

Pirms mazgāšanas baltie krekli noteikti ir jāšķiro, jo, baltu veļu mazgājot kopā ar krāsaino, tā var nokrāsoties vai iegūt citu toni. Pat tad, ja mazgā baltu kreklu kopā tikai ar baltu T-kreklu, uz kura ir dažādas aplikācijas un apdrukas - zīmējumi vai uzraksti, baltais krekls pēc mazgāšanas var iegūt citu nokrāsu. Tāpat ieteicams arī skapī baltās drēbes turēt nostāk no krāsainajām, lai izvairītos no krāsošanās, kura var rasties, audumiem savstarpēji saskaroties blīvi piepildītā skapī.

Pirms mazgāšanas ieteicams vēlreiz pārliecināties par ieteicamo mazgāšanas temperatūru, ko krekla ražotājs parasti nosaka uz apģērba informatīvās norādes. Lai saudzētu pogas un izvairītos no diegu vai auduma izstaipījumiem, pirms likt kreklu veļasmašīnā, ir vērts aizpogāt visas pogas. Pēc tam var arī izvērst kreklu uz otru pusi, lai ūdens un tīrīšanas līdzekļi varētu iedarboties tiešāk uz noteiktām auduma vietām, piemēram, padušu zonu.

Baltus kreklus ieteicams mazgāt pēc katras to vilkšanas reizes pat, ja tie izskatās tīri. Sviedri un lietotās ķermeņa eļļas vai krēmi baltus kreklus, kas vilkti vairākas reizes bez mazgāšanas, var ātri padarīt dzeltenīgus.

Traipu tīrīšana

Ja uz krekla ir nokļuvuši kādi traipi, tos ieteicams mēģināt iztīrīt uzreiz. Jo ilgāk traips ir uz krekla, jo dziļāk tas ieēdas, jo grūtāk to pēc tam ir iztīrīt. Ja uzreiz traipu iztīrīt nav iespējams, tad pēc iespējas drīzāk kreklu jāizmērcē ūdenī un jāmēģina iztīrīt.

Baltās krāsas saglabāšanai mazgāšanas līdzekļiem ieteicams pievienot pus karoti etiķa, sodas vai citronu sulas, kas palīdz iztīrīt netīrumus un eļļas. Nebaidies, etiķa specifiskais aromāts pēc skalošanas un gludināšanas nebūs jūtams!

Lai izmazgātu sviedru traipus padusēs, sajauc četras ēdamkarotes sodas ar ūdeni, veidojot pastu, ar to ierīvē traipu vietas un atstāj iedarboties pāris minūtes, pēc tam mazgājot visu ierastā kārtībā.

Ja uz baltā krekla nokļūst sarkanvīns, nekavējoties traipa vietai jāpārkaisa sāls, kas uzsūks mitrumu. Kad mitrums ir uzsūkts, traipa vieta dāsni jāpārkaisa ar sodu. Turpretī zāles vai tintes traips jāmērcē vispirms degvīnā, pēc tam mazgājot balto kreklu ierastā veidā.

Ja uz baltā krekla ir gadījies rūsas atstāts traips, to izberž ar ūdeni, pēc tam mērcējot citrona sulā un apberot ar sāli uz visu nakti. Pēc šīs procedūras traipa vietu mazgā remdenā ūdenī, jo silts ūdens traipu tikai vēl vairāk nostiprinās.

Ja uz baltā krekla parādījies nenosakāmas izcelsmes traips, drošākais veids ir mēģināt to iztīrīt ar citrona sulu vai etiķi. Taču, ja baltais krekls ir ļoti mīļš, drošāk to uzticēt tīrītavai un profesionāļiem.

Kreklu gludināšana

Kreklus ieteicams gludināt vēl nedaudz mitrus, gludeklī uzstādot kokvilnas gludināšanas režīmu. Ja tomēr krekls ir jau pilnīgi izžuvis, ieteicams pirms gludināšanas to viegli samitrināt.

Gludināšanas gaitā jāievēro noteikta secība: apkakle, aproces, piedurknes, pleci, priekšpuse un aizmugures daļa. Pirmo izgludina apkakles aizmuguri, bet pēc tam priekšpusi, gludinot no ārējās malas uz iekšpusi, lai neveidojas burzījuma pēdas. Aproces gludina nesapogātas un neatlocītas. Ja aproces gludina salocītas vai sapogātas, locījuma vietā var izveidoties locījuma pēdas, kas ar laiku izdilst. Piedurknes gludina no lejas uz augšu, bet, gludinot krekla priekšpusi, tai jābūt atpogātai.

Ja krekls pēc gludināšanas uzreiz netiek vilkts, to novieto uz pakaramā, aizdarot visas pogas. Pirms ievietot kreklu skapī, ļauj tam pilnībā izžūt. Kreklu pakaramos ieteicams izvēlēties no koka, jo tie mazāk deformējas, līdz ar to arī drēbes saglabā vēlamo formu. Lai nedeformētu aproces un apkakles, skapī krekliem ir jāatvēl tik daudz vietas, lai viens ar otru nesaskartos.

Padomus sagatavojuši mājas preču zīmola Electrolux speciālisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!