Ja nevēlies pārvērsties par "krājēju", ir pēdējais laiks ķerties pie kārtības ieviešanas un atbrīvoties no nederīgiem krāmiem, kuri aizņem vietu, krāj putekļus un piesārņo tava mājokļa auru ar negatīvu informāciju. Uzzini, kuras savu laiku nokalpojušas lietas pēc bhg.com speciālistu domām ir laiks sūtīt pelnītā atpūtā.

Augu eļļa, garšaugi un garšvielas

Foto: Shutterstock

Kad no tām atbrīvoties: No olīveļļas 2 gadu laikā, no garšaugiem un garšvielām - gada laikā kopš iegādes brīža.

Iemesls: Gaismas un siltuma ietekmē eļļa un garšvielas zaudē savu sākotnējo aromātu. Vienīgais, ko var iesākt, lai eļļu, garšaugus un garšvielas varētu uzglabāt pēc iespējas ilgāk, ir glabāt tās vēsā, sausā vietā. Eļļa, kurai beidzies derīguma termiņš izdala nepatīkamu smaku, un garšvielas zaudē tām raksturīgo aromātu (paosti šķipsniņu garšvielu, lai par to pārliecinātos).

Zobu birstītes

Foto: Shutterstock

Kad no tām atbrīvoties: Pēc 3 mēnešiem kopš iegādes brīža.

Iemesls: Lietojot vienu un to pašu birstīti divreiz dienā, tā ar laku tiek nolietota un nepilda savu funkciju tik pat labi kā sākotnēji. Turklāt zobu birstīte ar laiku kļūst par baktēriju perēkli un aplīp ar ēdiena atliekām. Nomaini zobu birstīti ik pēc dažiem mēnešiem vai pat ātrāk, ja tā tikusi lietota slimošanas laikā.

Spilveni un segas

Foto: Shutterstock

Kad no tiem atbrīvoties: Ik pēc dažiem gadiem.

Iemesls: Spilvenu un segu pildījums ar laiku sāk sadalīties, putekļi, eļļas un netīrumi nokļūst uz spilvenu un segu virsmas, un pat to iekšējos slāņos. Spilvenos un segās ieperinās putekļu ērcītes, kas var radīt grūtības cilvēkiem, kas cieš no astmas un alerģijām.

Tīrīšanas līdzekļi

Foto: DELFI Aculiecinieks

Kad no tiem atbrīvoties: Pēc 2 gadiem kopš iegādes brīža.

Iemesls: Ar laiku tīrīšanas un dezinfekcijas līdzekļi zaudē savu iedarbību. Ik pēc pāris gadiem nomaini vecos tīrīšanas līdzekļus pret jauniem.

Fotogrāfiju negatīvi

Foto: Shutterstock

Kad no tiem atbrīvoties: Tagad.

Iemesls: Fotogrāfiju negatīvi ar laiku kļūst nelietojami un to uzglabāšana ir apgrūtinoša. Fotogrāfiju negatīvus iespējams ieskenēt un saglabāt CD vai DVD diskos. Pieejami arī īpaši skeneri, ar kuru palīdzību iespējams saglabāt attēlu digitālā formātā mājas apstākļos.

Vizītkartes

Foto: Publicitātes foto

Kad no tām atbrīvoties: Tagad.

Iemesls: Mūsdienās ir pieejamas dažādas lietotnes, kas nodrošina to, ka vairs nav nepieciešams manuāli rakstīt vizītkaršu saturu. Lietotnes pārvērš vizītkaršu informāciju digitālā formā un saglabā to viedtālruņa kontaktinformācijas sadaļā. Iespējams atrast gan maksas, gan bezmaksas lietotnes.

CD diski

Foto: Shutterstock

Kad no tiem atbrīvoties: Tagad.

Iemesls: Mūzikas diski un to vāciņi aizņem daudz vietas un to pārmeklēšana un kārtošana prasa piepūli. Ja tava mūzikas kolekcija vēl arvien nav pārveidota digitālā formātā, izdari to un izbaudi gūtās priekšrocības, piemēram, dalīšanos ar iecienītāko mūzika ar ģimenes locekļiem un draugiem, izmantojot internetu. Ja sentimentālu iemeslu pēc negribi atbrīvoties no vāciņu drukātā satura, izņem lapiņas no vāciņiem un uzglabā tās kastes.

Vitamīni

Foto: Shutterstock

Kad no tiem atbrīvoties: Pēc 2 gadiem kopš iegādes brīža vai pēc norādītā termiņa beigām.

Iemesls: Tāpat kā lielākā daļa pārtikas produktu arī vitamīni ar laiku zaudē savas sākotnējās īpašības. Lielākajai daļai vitamīnu iesaiņojumu virsū norādīts to derīguma termiņš, līdz kuram vitamīni ir jāizlieto vai jānomaina pret citiem.

Acu kosmētikas līdzekļi

Foto: Publicitātes foto

Kad no tiem atbrīvoties: Pēc 6 mēnešiem kopš iegādes brīža.

Iemesls: Vairumam acu kosmētikas līdzekļu ir pievienoti konservanti, kas saglabā to sākotnējo stāvokli, bet ar laiku to iedarbība mazinās. Kosmētikas līdzekļu kvalitāti ietekmē arī apkārtējā vide un baktērijas, kas nokļūst uz kosmētikas uzklāšanai izmantojamajām birstītēm un tiek pārvietota uz kosmētikas iepakojumu. Nomaini acu kosmētiku ik pēc 6 mēnešiem.

Pretiedeguma krēms

Foto: PantherMedia/Scanpix

Kad no tā atbrīvoties: Vasaras beigās vai pēc derīguma termiņa beigām.

Iemesls: Pretiedeguma krēma sastāvā esošās aizsargājošās sastāvdaļas ar laiku zaudē sākotnējās īpašības, tādēļ samazinās pretiedeguma krēma aizsargājošā iedarbība. Ja nevari atrast krēma derīguma termiņa norādi, atbrīvojies no tā jau vasaras sezonas beigās.

Balinātājs

Foto: Shutterstock

Kad no tā atbrīvoties: Pēc 3 mēnešiem kopš iegādes brīža.

Iemesls: Balinātāja sastāvā esošais hlors ir gaistošs un ar laiku zaudē savu iedarbību. Lai saglabātu balinošās īpašības, uzglabā balinātāju vēsā, sausā vietā.

Elektroierīču lietošanas pamācības

Foto: PantherMedia/Scanpix

Kad no tām atbrīvoties: Tagad.

Iemesls: Vairums elektroierīču ražotāju ir parūpējušies, lai lietošanas pamācības būtu bez maksas pieejamas internetā PDF dokumentu formātā. Ja nevēlies atbrīvoties no reti pieejamām instrukcijām, ievieto tās īpašā mapē drošākai glabāšanai.

Atvērtas nagu lakas pudelītes

Foto: Publicitātes foto

Kad no tām atbrīvoties: Pēc gada kopš atvēršanas.

Iemesls: Pēc pudelītes atvēršanas nagu lakas sastāvdaļas var sākt izgarot vai sadalīties, līdz ar to krāsa un klājums kļūs nevienmērīgs.

Atvērtas vīna pudeles

Foto: PantherMedia/Scanpix

Kad no tām atbrīvoties: pēc nedēļas kopš atvēršanas.

Iemesls: Gaiss un siltums liek vīnam bojāties pat tad, ja pudele ir kārtīgi aizkorķēta un uzglabāta vertikāli. Turiet aizkorķētu vīna pudeli ledusskapī, lai paildzinātu uzglabāšanas laiku par dažām dienām.

Atvērtas krāsas bundžas

Foto: PantherMedia/Scanpix

Kad no tām atbrīvoties: Pēc 2 – 5 gadiem kopš atvēršanas.

Iemesls: Pēc bundžas atvēršanas krāsas sastāvdaļas sāk atdalīties un pakāpeniski zaudē sākotnējās īpašības, kas var apgrūtināt krāsas sajaukšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!