Foto: Shutterstock
Šķiet, vēl grūtāk iztīrāmi par sarkanvīna traipiem, ir lūpu krāsas nosēdumi. Tie ir eļļaini, spilgti un grūti notīrāmi bez priekšzināšanām.

Ja lūpu krāsa, kas gadījusies notraipīt kādu apģērba gabalu, ir ilgnoturīga, traipu tīrīšana var būt vēl apgrūtinošāka, taču tas nav nekas neiespējams.

Pirmais, kas jāņem vērā šo traipu tīrīšanā – jo ilgāk traips atradīsies uz auduma, jo grūtāk būs no tā atbrīvoties. Arī siltums ir noteicošais tam, cik stingri traips ''ieēdīsies'' audumā, tāpēc nevajadzētu traipu žāvēt vai censties ar karstu ūdeni izmazgāt, jo tādā veidā tiks panākts pilnīgi pretējais.

Viens no paņēmieniem, kā iztīrīt lūpu krāsu no auduma, ir, izmantojot kādu tīrīšanas līdzekli vai ziepes trauku mazgāšanai vai taukainām virsmām. Principā derēs jebkas, kas spēj atbrīvot taukainus traipus.

Efektīvs līdzeklis, ko var izmēģināt mājas apstākļos, ir šņabis. Saslapini ar to kādu tīru drānu un uzliec to uz netīrās vietas. Neberzē un nespied, bet ļauj tam nostāvēt pāris minūtes uz lūpu krāsas nosēduma.

Neparastāks, bet daudzu atzīts efektīvs līdzeklis ir matu laka. Uzsmidzini to uz notraipītās vietas un ļauj aptuveni 15 minūtes ievilkties. Tad ar samitrinātu drānu un siltu ūdeni izmazgā traipu.

Tāpat vari traipu notīrīt ar acetonu vai nagu lakas noņēmēju, kura sastāvā ir acetons.

Arī etiķis un glicerīns ir spējīgs tikt galā ar šiem cieši iesēdušajiem traipiem uz auduma.

Un tomēr, ja neviens no šiem paņēmieniem nav efektīvs, vislabākais risinājums ir ķīmiskā tīrītava. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!