Foto: Shutterstock
Nav jau nekāds brīnums, ka arī peles jau sākušas rosīties šajā pavasaru gaidu laikā. Ja vien tās mājoklī netiek laipni gaidītas, ir jāizvēlas kāds aizbiedēšanas vai lamatu paņēmiens.

Slazdi

Lai arī multfilmā par Tomu un Džeriju peļu slazdi nebija tie efektīvākie, šī tomēr ir viena no senākajām metodēm, kas tiek pielietota joprojām. Šobrīd tehnoloģijas attīstījušās jau tik tālu, ka peļu slazdi vienlaicīgi var notvert pat vairākas peles, taču nemainīgs palicis fakts – slazdā ir jānovieto kāds pelēm tīkams gardums, lai tās pievilinātu.

Barošanas stacijas

Ļoti savtīgs risinājums būs peļu barotava, kas ir kā ēsms pelēm. Šī barotava ir pietiekami liela, lai pele tajā varētu ielīst, taču pietiekami maza, lai tajā nejauši nevarētu iekāpt kaķis. Šajā barošanas stacijā jāieliek kaut kas ēdams, lai pele tur ielīstu. Šī slazda priekšrocība ir tā, ka to ir iespējams aizslēgt, tādā veidā neviens cits kā ķērājs nevarēs piekļūt stacijas iekšpusē.

Peļu indes

Šis peļu notveršanas paņēmiens šķiet ir vispieprasītākais, jo tas ir iedarbīgs, tomēr tam līdzi nāk daudz mīnusi. Viens no tiem – indes atrašanās mājoklī ir bīstama mājdzīvniekiem un bērniem, kas to nejauši var apēst, tāpēc šo paņēmienu noteikti nevajadzētu izvēlēties, ja nav pārliecības par drošību. Vēl kāda peļu indes nelāgā īpašība ir tā, ka pele to apēdot, tikai pēc pāris dienām var iet bojā, tāpēc kādā mājokļa vietā var rasties nepatīkama smaka. Ja neesi pārliecināts, ka varēsi veiksmīgi atrast peli, tad neizvēlies šo risinājumu. Tomēr peļu indes ir dažādas - granulu, pastas, tablešu un pulvera veidos. 

Lipīgie slazdi

Ģimenēs ar bērniem un mājdzīvniekiem drošāks slazdu veids būs ar lipīgo virsmu. Pelei uzkāpjot uz lipīgās virsmas, nebūs vairs iespējas no tās noiet, tāpēc tā būs veiksmīgi notverta. Šis slazds nesatur indīgas vielas, tāpēc šī izvēle būs droša.

Skaņas bieds

Ja vēlies peli aizbiedēt bez iznīcinošiem paņēmieniem, noderēs elektroniskās ierīces, kas aprīkotas ar ultraskaņas signālu. Šis risinājums iedarbojas uz peļu nervu sistēmu, tāpēc tās tiks aizbiedētas, ne iznīcinātas. Drošs un nekaitīgs risinājums.

Labākais draugs – kaķis

Protams, ja mājās ir kaķis, tad iespēja satikt peli ir visai niecīga. Ja zini, ka konkrētā telpā iemitinājusies pele, ielaid uz nakti kaķi šajā telpā un situāciju par labu vērsīs tavs mājdzīvnieks.

Iznīcināšanas dienests

Ja neviens peļu notveršanas paņēmiens nav bijis efektīvs, izmanto grauzēju iznīcināšanas dienestu palīdzību, kas veiksmīgi palīdzēs atbrīvoties no grauzēja ar vispiemērotāko risinājumu. Šis, protams, ir maksas pakalpojums, kura cena ir atkarīga no tā, cik daudz laika ir pavadīts grauzēju likvidēšanā.

Interesanti un noderīgi!

  • Lai arī multfilmās esam pieraduši peļu slazdos redzēt siera gabaliņus, vēl vairāk par sieru grauzējiem garšo cukura saturoši produkti, piemēram, šokolāde.
  • Ne peļu indes, ne slazdus nevajag aiztikt ar nenosegtām rokām, jo cilvēka atstātais aromāts ar nospiedumiem aizbiedēs grauzējus. Lai no tā izvairītos, izmanto gumijas cimdus. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!