Foto: Shutterstock

Ar kodēm sastapties drēbju skapī nav nemaz tik neiespējami, kā daudzi varbūt to iedomājas. Tad, kad tas ir noticis, sākas ilga cīņa ar to iznīcināšanu, lai drēbes netiktu sabojātas. Kā cīnīties ar kodēm skapī un kā tās iznīcināt, apkopojis interneta žurnāls intersnooo.com.

Visbīstamākā vieta drēbju kodēm ir kažokādas izstrādājumi, netīras drēbes, vilnas izstrādājumi un citi biezi audumi, kas glabājas nevēdinātās vietās. Ja mājās glabājas vilnas kamoli, uzraugi, lai tie ik pa laikam tiktu pārcilāti un neatrastos skapja dziļumā. Lai izvairītos no drēbju kožu iemitināšanās, regulāri vēdini telpu, kurā atrodas skapis.

Jebkurš skapis ir regulāri jātīra un jāizvēdina. Vislabāk to darīt ar ķīmiskiem līdzekļiem, var iztīrīt arī ar etiķa šķīdumu. Ja ir iespēja, ļauj skapim izžūt un izvēdināties saulainā vietā, piemēram, piestumjot to tuvāk logam.

Aromātiskai insektu novēršanai var izmantot lavandas, eikalipta ēteriskajā eļļā samitrinātu vates gabaliņu. Tāpat kodēm nepatiks tabakas, piparu, nātres un ģerānijas smaržas. Kā dabisku līdzekli aizbiedēšanai var izmantot krustnagliņas vai vaivariņus, aromātiskos maisiņus ar kaltētiem augiem un citrusaugļiem. Šie paņēmieni noder profilaktiskiem nolūkiem. 

Gadījumā ja kodes jau ieperinājušās drēbēs, tad tās var izlikt ārā vēdināties, jo kodēm un to kāpuriem nepatīk saule, aukstums un svaigs gaiss. Pēc tam apģērbu izmazgā karstā temperatūrā – tas iznīcinās kodes pavisam.

Kožu iznīcināšanai var iegādāties speciālu ķīmisko līdzekli aerosola veidā. Tā lietošanā jāņem vērā, ka tas jāpūš tieši uz tām vietām, kur bijuši nelūgtie viesi. Ja kodes manītas arī grāmatu plauktos, paklājā, uz mēbelēm, tad noteikti apsmidzini arī tās vietas.

Ja tiek izmantots kāds ķīmiskais līdzeklis, tad ņem vērā to, ka apģērbs var uzsūkt tā aromātu, tāpēc ne vienmēr tas būs labākais risinājums.

Ņem vērā!

  • Ja pamanītas lidojošas kodes, tad nav vajadzība ķert tās, bet gan nekavējoties uzsākt izdēto olu un kāpuru iznīcināšanu. 
  • Kodēm patīk netīras, sasvīdušas drēbes, tādēļ nekad skapī neuzglabā šādu apģērbu, kas var veicināt kožu rašanos. Tāpat ilgstoši neuzglabā skapī apģērbu, kas netiek valkāts. 
  • Regulāri pārcilā un izpurini drēbes, kas kādu laiku nav vilktas.
  • Ja liec dziļākos skapja plauktos nesezonas apģērbu, tad pirms tam tas noteikti kārtīgi jāizmazgā, jāizvēdina un jāliek polietilēna maisos. Kažokādām izmanto speciālos maisus un ieliec tajā līdzekli pret kožu rašanos.
  • Ne retāk kā reizi mēnesī, izsūc ar putekļu sūcēju visas mīkstās mēbeles un paklājus. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!