Foto: Shutterstock
Ledusskapja tīrīšana ir darbs, kas jāieplāno regulāri un jāveic ar lielu rūpību un pacietību. Pēc tam, kad izmesti produkti ar notecējušu derīguma termiņu, kad plaukti ir izmazgāti un tīri, kā salikt produktus atpakaļ pareizi, lai nodrošinātu to optimālu glabāšanu?

Seko profesionāļu piemēram

Vislabākais "špikeris" ir profesionālu pavāru ledusskapji restorānu virtuvēs, kurā produkti tiek kārtoti, lai garantētu pārtikas drošbu un restorāna viesu veselību. Galvenais princips: produktus likt plauktos pēc to gatavošanas temperatūras. Produktie,, kurus var ēst bez termiskas apstrādes, jāatrodas augstākajā plauktā, tāpat kā kastītēm ar jau sagatavotu ēdienu. Šo principu ievēro virzienā uz leju - pašos apakšējos plauktos jāliek produkti, kas jāvāra vai jācep visaugstākajās temperatūrās, piemēram, vista. 

Ievērojot šo principu, pastāv zems infekcijas risks nekā tad, ja, piemēram, vista atrodas augšējā plauktā un tās "sula" var notecēt uz zemākajiem plauktiem, tādējādi izplatot infekciju risku. 

Ledusskapja iekārtošanas shēma:

1. Augšējie plaukti - gatavo ēdienu kastītes, dzērieni un produkti, kam pirms ēšanas nav nepieciešama termiska apstrāde (jogurts, sieri, kūpināta gaļa un zivis). 

2. Zemākie plaukti - termiski neapstrādāti produkti, kas domāti ēdienu gatavošanai.

3. Durvis - šī ir siltākā ledusskapja daļa, tāpēc tā ieteicama tikai mērču un dažādu piedevu uzglabāšanai. Neliec durvīs olas, jo tām jāglabājas ledusskapja aukstākā nodalījumā.

4. Atvilktnes - paredzētas augļu un dārzeņu uzglabāšanai, jo modernajos ledusskapjos tās nodrošina dažādas temperatūras un mitruma līmeņus. Pretruna slēpjas faktā, ka, gaļai atrodoties augstākos plauktos, pastāv inficēšanās risks. Risinājumi? Ja tavā ledusskapī ir divas atvilktnes, vienā liec svaigu gaļu, bet otrā - augļus un dārzeņus. Ja tās atrodas viena virs otras, augšējā liec zaļumus, bet apakšējā - gaļu. Nodalījumu, kurā uzglabā gaļu, tīri un dezinficē regulāri un ar lielu rūpību.

5. Gadījumā, ja visu ledusskapja apakšu aizņem augļi un dārzeņi, gaļa noteikti atradīsies augstākā plauktā. Kā to pareizi uzglabāt šādos apstākļos? Liek gaļas iepakojumu īpaši tai domātā plastmasas kastītē, lai visa gaļas "sula" sakrātos tajā, nevis tecētu pa plauktiem uz leju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!