Foto: Shutterstock
Vasarā, kad daudz laika pavadām ārpus telpām, jārēķinās ar neatņemamo dabas sastāvdaļu - odiem, kuru klātbūtne, nenoliedzami, var būt traucēklis pat siltākajos un patīkamākajos laikapstākļos. Lai atpūta brīvā dabā būtu patīkama, parūpējies par sevi, sagādājot iedarbīgu pretinsektu līdzekli!

Aptiekās pieejams plašs pretinsektu līdzekļu klāsts, ļaujot izvēlieties vispiemērotāko variantu. Bet tie, kuri priekšroku dod ekoloģiskiem līdzekļiem, efektīvu pretodu (un arī citu insektu atbaidīšanas) atbaidītāju var pagatavot arī mājās.

Ņemot vērā, ka būtiskākais insektu atvairīšanas elements ir aromāts, dažādus gana efektīvus līdzekļus iespējams pagatavot arī mājas apstākļos, iesaka Benu aptieku farmaceite Inga Borisova. Pretodu līdzekļa pagatavošanai izmantojamas ēteriskās eļļas, kuras plašā klāstā pieejamas arī aptiekā. Šāda līdzekļa izgatavošanai ir nepieciešama ēteriskā eļļa, bāzes eļļa (jebkura eļļa, kura tiek izmantota ēdiena gatavošanā) un alkohols, piemēram, spirts, kā arī neliela pudelīte ar dozatoru vai rullīti, kurā mikstūru glabāt. Preparāta pagatavošanai ir jāizmanto 20 - 25 pilieni ēteriskās eļļas, ēdamkarote alkohola un ēdamkarote bāzes eļļas.

Tā kā dažādi insekti atvairāmi ar atšķirīgām eļļām, visefektīvāko līdzekli iespējams iegūt, sajaucot dažādas eļļas. Odu, mušu, ērču un blusu atvairīšanai izmantojama kanēļa eļļa, turpretī citrona un eikalipta eļļas palīdzēs atvairīt odus, ērces un utis. Tāpat ādai saudzīgu pretinsektu līdzekli iespējams pagatavot no pelašķu esences, kas iegūstama, pelašķus nedēļu noturot degvīnā. Noderēs arī krustnagliņu esence, kas iegūstama, divas nedēļas noturot krustnagliņas olīveļļā. Dabiskie līdzekļi tāpat kā veikalā iegādājamie jālieto uz ādas un apģērba, taču tie būtu jālieto ik pēc stundas vai pēc peldēšanās. Šāds līdzeklis būtu jāglabā tumšā traukā, nepakļaujot saules gaismai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!