Foto: Shutterstock
Ābeļdārzos koku zari līkst zem augļu smaguma, zemi rotā sakritušu ābolu sārtie vaigi. Vitamīniem pilnos augļus jāsteidz baudīt svaigus, bet kā tos saglabāt skaistus un veselus arī ziemas mēnešiem? Savā pieredzē ar žurnālu "Ievas Māja" dalās Latvijas Lauksaimniecibas universitates Lauksaimniecības fakultātes Agrotehnoloģijas insitūta mācībspēks Marta Liepniece.

Lai saglabātu ābolus ziemas sezonai, pirmkārt, jāievēro šķirņu piemērotība ilgstošai uzglabāšanai, pareizais novākšanas laiks un veids. Augļus vislabāk novākt augļu dienās (pēc Mēness kalendāra). No septembra sākuma līdz vidum janovāc 'Airo', 'Atvasara', 'Auksis', 'Celmiņu Dzeltenais', 'Orļik', 'Rīgas Rožābele'. No septembra vidus līdz beigām vāc šķirnes 'Antonovka', 'Iedzēnu', 'Ilga', 'Rāja', 'Rudens Svītrainais', 'Trebū Seķlaudzis', bet oktobra sākumā - 'Beloruskaja Maļonovoje', 'Lobo', 'Noris'', 'Sinap Orlovskij', 'Beforest'.

Augļus no koka noņem saudzīgi, it kā noskrūvējot no zara. Bojāti, uz zemes nokritušie un pārgatavojušies augļi nebūs piemēroti uzglabāšanai svaigā veidā. Savāktos ābolus uzglabā vēsā un mitrā pagrabā ar gaisa temperatūru 0 līdz +1 grāds, mitruma līmenis 85%-90%.

Lēzenā kastē, vislabāk režģotā un ar spraugām, ieklāj papīru, virsū liek sausus un nebojātus ābolus vienā kārtā. Kastes novieto citu virs citas tā, lai ap tām brīvi cirkulētu gaiss. Seotembra sākumā novāktie augļi glabāsies līdz decembrim, pārējie - līdz janvārim. Augļus un dārzeņus nekādā gadījumā nedrīkst pagrabā novietot blakus, jo augļi ārtri uzņem blakus esošo dārzeņu smaržas, zaudējot savu aromātu un garšas īpatnības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!