Foto: shutterstock.com
Meistara vārds, jeb kā mūsdienās teiktu reputācija, nosaka gandrīz visu mūsu profesionālajā dzīvē. No tās ir atkarīgs gan tas, kur un kādā amatā mēs strādājam, gan arī, kas ir mūsu klienti, un cik mēs saņemam par savu darbu. Mūsu profesionālā reputācija ir vienlīdz svarīga gan strādājot kā darba ņēmējam, gan arī tad, ja esam izvēlējušies būt par brīvo profesionāli, jeb tā dēvēto frīlanceri.

Mūsdienās cilvēki arvien augstāk vērtē savu laiku un iespēju darīt tieši to, kas sniedz vislielāko gandarījumu. Tā vietā, lai strādātu no deviņiem līdz sešiem, daudzi izvēlās kļūt par brīvajiem profesionāļiem, kas paši var noteikt, kad un cik daudz veltīt sevi darbam. Tiek lēsts, ka tuvākajā desmitgadē attīstītākajās valstīs vairāk nekā puse cilvēku strādās tieši kā frīlanceri.

Arī Latvijā šadu cilvēku kļūst arvien vairāk un viņu profesiju loks nemitīgi paplašinās. Parasti tie ir ļaudis, kas ir apguvuši noteiktas iemaņas, uzkrājuši pieredzi strādājot kādā organizācijā un tagad vēlās būt neatkarīgi. Taču, lai realizētu savu ieceri, visvarīgākais jautājums šiem uzņēmējiem ir, kā likt par sevi manīt un kā piesaistīt klientus.

Iesākumā pasūtītājus var meklēt savā draugu un paziņu lokā, bieži tie ir ļoti atsaucīgi un vēlās palīdzēt. Arī sociālie tīkli ir noderīgi klientu piesaistē – parasti elektronisko draugu loks ir daudz plašāks un mums ir iespēja uzrunāt vairāk cilvēku. Taču tad, kad šīs iespējas ir izsmeltas, rodās vajadzība pēc vietnes, kurā palīgus meklē līdz šim mums nepazīstami pasūtītāji.

Šādā situācijā var noderēt www.daru.lv. Tā ir interneta vietne, kas pulcē tieši brīvos profesionāļus un mazos uzņēmējus. Tajā pasūtītāji var viegli atrast sev vajadzīgo palīgu pārskatot attiecīgo sadaļu vai izmantojot īpaši programmētu meklētāju. Savukārt darītājiem atliek tikai reģistrēties, izvēlēties sadaļu, kas vislabāk atbilst viņa darbības jomai, aprakstīt savus pakalpojumus un atrādīt divus no līdz šim paveiktajiem darbiem.

www.daru.lv ir sadaļas celtniecības un remonta darbiem, sadzīvē nepieciešamu lietu uzstādīšanai, transporta pārvadājumiem un palīgdarbiem mājas solī. Tāpat tur ir var atrast sadaļas skaistuma un veselības speciālistiem, atpūtas pasākumu organizatoriem, kā arī daudziem citiem lietpratējiem – programmētājiem, dizaineriem, tulkiem, grāmatežiem un datu apstrādes profesionāļiem. Kopumā platforma ir sadalīta 10 kategorijās ar turpat 100 apakškategorijām.

Atšķirībā no ierastajiem darba sludinājumiem, reģistrācija un profila izveide ir bez maksas. Interneta vietnes apmeklētājiem un pasūtītājiem tas ir pieejams visu laiku, līdz pats profila īpašnieks vēlās to mainīt vai dzēst.

Savā profilā katrs profesionālis var aprakstīt savus pakalpojumus, kā arī lūgt saviem klientiem novērtēt viņa darbu un sniegt atsauksmes. Kopējo darba vērtējumu veido tādi parametri kā samaksas un kvalitātes attiecība, kopējā darba kvalitāte, izpildes ātrums un paša meistara atsaucība. Vienlaicīgi klienti var atstāt rakstiskas atsauksmes un izteikt savu viedokli. To visu ir iespējams izdarīt tikai autorizējoties caur kādu no sociālajiem tīkliem. Tādējādi ir novērsta anonīmu atsauksmju publicēšana, un jaunie klienti var ar lielāku paļāvību uzticēties izraudzītajam profesionālim.

Profesionālās iemaņas, pieredze, paveiktie darbi un klientu atsauksmes ir galvenās lietas, kas veido meistara vārdu. Interneta vietne www.daru.lv ir veidota tieši sādam nolūkam – dod iespēju katram brīvajam profesionālim veidot savu reputāciju un vairot klientu loku, darot to, kas padodās vislabāk un sagādā baudu. Savukārt pasūtītājiem tā ir vieta, kurā atrast pārbaudītus un uzticamus palīgus savu ieceru īstenošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!