Foto: Publicitātes foto
Dažreiz par gaismas izvietošanu savā mājoklī mēs domājam tikai no vizuālās pievilcības un interjera pieskaņošanas aspekta, taču der atcerēties, ka gaisma ietekmē arī mūsu veselību. Tā kā šis ir laiks, kad gaismu mēs iededzam visbiežāk, ir vērtīgi uzzināt pāris faktus arī no acu ārsta, kas, iespējams, mainīs mūsu nepareizos paradumus apgaismojuma izmantošanā.

Fakti. Kā apgaismojums var kaitēt?

Ierastās luminiscences jeb gāzizlādes spuldzes, kas ir sastopamas teju visās apgaismotās telpās – skolās, birojos, lielveikalos, slimnīcās, bērnu dārzos un citas sabiedriskās vietās, atstāj ne to labāko ietekmi uz mūsu veselību. 

Pat tad, ja pašu acīm to nepamanām, luminiscences spuldžu apgaismojums mirgo. Ikkatrs ir saskāries ar acu nogurumu un galvas sāpēm pēc gari nostrādātām stundām vienā telpā, un tam par iemeslu ir apgaismojums. Ņirbēšana nav acīm redzama, to var viegli pavērot, piemēram, caur sava telefona kameru - attēls viļņveidīgi raustīsies līdz ar to, arī nogurdinās acis.

Ja mūsu veselībai tiek izvēlēts ne tas draudzīgākais apgaismojums, tad to vēl vairāk pasliktina apgaismojuma izvietošana telpās. Dr.Lūkina acu klīnikas vadošā optometriste Sanita Līduma stāsta, ka cilvēka acu veselības stāvokli mūsdienās visbiežāk ietekmē nepareizi novietots apgaismojuma avots, strādājot pie datora. Atspīdumi no datora virsmas rodas daudz vairāk kā no papīra, līdz ar to diskomforts datorlietotāju vidū arvien pieaug. "Tā kā darbs ar datoru mūsdienās aizņem bieži vien garākās darba stundas, vienkāršākais veids kā to novērst, ir optimāli novietot gaismas avotu, lai tā gaisma nekristu tieši uz datora ekrāna. Turklāt atspīdums uz datora ekrāna var rasties arī no logiem, lampām, sienām, griestiem un grīdas, tādā gadījumā būtu jāpārdomā displeja novietojums," ierosina S.Līduma.

Tāpat arī datora ekrāns bieži rada tādu pašu mirgošanas efektu kā luminiscentās spuldzes, ja darba telpā ir neergonomisks apgaismojums un papildu tam datora ekrāns ar savu mikromirgošanu situāciju pastiprina, tad cilvēka darba spējas ievērojami mazināsies, nemaz nerunājot par veselības stāvokli.

Bez tam luminiscento spuldžu iekšienē ir dzīvsudraba gāze, kas līdz lietotājam nenokļūst, ja spuldze ir ideāli hermētiska, bet, ja spuldze saplīst, tad gāze noteikti nonāk gaisā. No vienas spuldzes var izdalīties līdz 5 miligramiem dzīvsudraba gāzes, lai gan nāvējoši ir 0.0003 mg/m3, tomēr šī gāze atstāj paliekošas sekas, īpaši uz bērnu nervu sistēmu. Pastiprināta uzbudināmība, pastiprināts kautrīgums vai baiļu sajūta, redzes un dzirdes traucējumi, atmiņas problēmas – tādas ir biežāk novērotās sekas smadzeņu darbības traucējumu dēļ. Bez tam no dzīvsudraba iedarbības cieš arī nieres, bet īpaši smagi tas ietekmē embrija attīstību. Prenatālajā periodā iegūtie galvas smadzeņu bojājumi bērnam var nozīmēt palēninātu garīgo attīstību, koordinācijas traucējumus, aklumu, nervu lēkmes, valodas traucējumus līdz pat pilnai nespējai runāt.

Risinājums – LED spuldzes

Tam, ka pēdējā laikā arvien vairāk cilvēki izvēlas izmantot LED apgaismojumu, ir pamatots iemesls – tas ir daudzkārt efektīvāks par citām spuldzēm. Atšķirībā no ekonomiskajām dienas gaismas spuldzēm, tās arī acumirklī iedegas ar pilnu jaudu un nodrošina acīm patīkamu gaismu uzreiz, nevis pēc kāda laika. Lai saprastu, vai apgaismojums ir atbilstošs, tam ir jābūt pilnīgam uzreiz, pretējā gadījumā, nevar novērot, vai apgaismojumam traucē kādas ēnas vai atspīdumi. Tā kā LED apgaismojuma ražotāji piedāvā dažādu toņu gaismas diožu spuldzes, katrs var piemeklēt toni atbilstoši savai gaumei.

Laikā, kad LED apgaismojums bija nupat parādījies, apgaismojuma spilgtums, krāsu spektrs un intensitāte bija mainīga, līdz ar to arī radās pamatoti pieņēmumi, ka tas ir kaitīgi redzei, taču šobrīd LED apgaismojuma nozare ir strauji progresējusi un vairs nav sastopamu problēmu vienmērīgam apgaismojumam, kas nepieciešams, lai mūsu acu veselība netiktu bojāta. Patiesībā pat mūsu veselībai veselīgāks ir vienmērīgs apgaismojums, ko spēj sniegt tieši LED izvēle.

LED spuldžu izmantošanā ir vēl kāds nenoliedzams pluss – līdz ar enerģijas taupīšanu, tiek saudzēta arī apkārtējā vide, par ko būs pateicīga mūsu planēta, kā arī mūsu veselība, jo LED spuldzes nesatur kaitīgas vielas.

Katrā telpā atbilstošs apgaismojums

Visās telpās ievērot vienādu apgaismojuma intensitāti noteikti nebūtu prāta darbs, jo guļamistabā nav nepieciešams spilgts apgaismojums, turpretī darba telpā tas ir nepieciešams krietni gaišāks. Tāpēc jebkurš apgaismes speciālists katrai telpai ieteiks atbilstošāko risinājumu, lai tiktu ievērotas visas prasības un arī veselībai netiktu kaitēts.

Arī speciāliste S.Līduma uzsver, ka nevienam nevajadzētu būt paviršam pret apkārtējās vides apgaismojuma atbilstību, kas nozīmē – sliktā, pārlieku tumšā apgaismojumā nevajadzētu darboties ar datoru, jo tas liek sasprindzināt acis un pielāgoties nedabiskiem redzes apstākļiem. Speciāliste piemin, ka arī pārlieku spilgts apgaismojums nebūs atbilstošs, jo tas radīs atspīdumus uz datora ekrāna, un datorlietotājam veicinās acs nogurumu un redzes traucējumus. Lai izvairītos no neatbilstoša apgaismojuma, izmanto LED apgaismojumu, kas ir nemainīgi gaišs, un, vislabāk, speciālista ieteikts risinājums konkrētajam izmantojumam. Ja meklēsi LED apgaismojumu specializētā salonā, speciālisti noteikti neatteiks ar savu palīdzību un padomiem.

Visu nepieciešamu LED apgaismojuma ieviešanai, kā arī profesionālus padomus ierīkošanai varat iegūt salonā "Elmo" – Brīvības ielā 95, Rīgā, kā arī jaunatvērtajā gaismas salonā ''Elmo'', Lielirbes ielā 27, Rīgā (''Bolero Shopping'' centrs).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!