Galvenais iemesls, kāpēc vajag krāsot fasādi, ir tās izskats, jo mēs visi vēlamies dzīvot skaistās mājās. Otrs iemesls fasādes krāsošanai ir aizsardzība pret laikapstākļu ietekmi, lai mūsu mājas izskatītos skaistas gadiem ilgi un lai tām būtu ilgs "mūžs". Mēs vēlamies, lai fasādes krāsojums saglabātos svaigs un skaists ilgus gadus arī tāpēc, ka fasādes remontā jāiegulda gan laiks, gan nauda.

Lielā mērā fasādes krāsošanas rezultātu un krāsojuma ilgtspēju ietekmē pirms tam veiktie sagatavošanas darbi. Par sagatavošanās darbiem uzziniet video pamācībā "Kā sagatavot koka fasādi krāsošanai".

Kas jāievēro pirms krāsošanas?
1. Krāsojiet sausā laikā! Gaisa temperatūrai jābūt virs +5 °C. Krāsošanas darbiem vispiemērotākā ir apm. +15-20°C temperatūra un relatīvais gaisa mitrums apm. 50%.
2. Nav ieteicams krāsot tiešos saules staros un karstā laikā.
3. Fasādes apšuvumam jābūt sausam, bez rasas vai lietus pilieniem.
4. Pirms krāsošanas nosedziet visas daļas, kuras nevēlaties krāsot, piemēram, logu un durvju rāmjus un palodzes.
5. Krāsojot ēkas augstākās daļas, kurām ir grūtāk piekļūt, ievērojiet drošības prasības un veiciet piesardzības pasākumus.

Kā krāsot?
Pirms krāsošanas rūpīgi samaisiet krāsu. Lai krāsot būtu vieglāk, krāsu no oriģinālās bundžas var ieliet mazākā traukā.

Koka apšuvuma krāsošanai ieteicams izmantot otu. Krāsojot ar otu, krāsa tiek iespiesta plaisās un zem koka šķiedrām, ja fasāde ir apšūta ar zāģētiem dēļiem. Fasāžu krāsošanai paredzētās otas ir lielas, platas un spēj uzņemt daudz krāsas. Lai paātrinātu darbu, krāsu uz virsmas var vispirms uzklāt ar rullīti un uzreiz pēc tam izlīdzināt ar otu. Pārliecinieties, ka krāsa ir rūpīgi ieberzēta koksnē un visi caurumi, plaisas un spraugas starp dēļiem arī ir pārklātas ar krāsu.

Lai neveidotos redzamas krāsas salaiduma vietas, fasādes dēļus krāso grupās pa diviem vai trim visā dēļu garumā. Vispirms jānokrāso fasādes dēļu apšuvums, pēc tam stūru salaidumu dēļi un logu un durvju salaidumu dēļi. Krāsojot salaidumu dēļus, uzmanieties, lai krāsa nenokļūst uz jau nokrāsotās sienas virsmas. Šim nolūkam var ērti izmantot kartona gabalu, špakteļlāpstiņu vai citu stingru plāksni. Ja krāsa tomēr nokļūst uz sienas, nekavējoties to noslaukiet un, ja nepieciešams, viegli pārkrāsojiet nosmērētās vietas.

Ja vēlaties darbu turpināt nākamajā dienā, iemērciet otu ūdenī vai ietiniet to plastmasas maisiņā un rūpīgi noslēdziet maisiņu. Ja bundžā ir palikusi krāsa, cieši aizveriet vāku, lai krāsa starplaikā nesažūtu.

Atcerieties, ka fasādes īstais tonis būs redzams tikai, kad krāsa būs nožuvusi.

Laiku pa laikam novērtējiet nokrāsotās sienas virsmas stāvokli un savlaicīgi veiciet labojumus, ja tādi nepieciešami. Pret sauli pavērstām dienvidu un rietumu puses sienām, kas pakļautas lielākai slodzei, labošanas darbi var būt nepieciešami biežāk nekā pārējām sienām. Krāsotām koka fasādēm labošanas darbu intervāli ir garāki nekā beicētām fasādēm.

Uzzini vairāk par Vivacolor koka fasāžu krāsām Villa:
http://www.vivacolor.lv/produkti/ardarbi/villakrasas/

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!