Ja vasarā daudz laika pavadījām svaigā gaisā, tad, iestājoties aukstākam laikam un saīsinoties dienas garumam, biežāk paliekam mājās. Šajā laikā sākam rūpēties par to, lai mums apkārt esošā vide kļūtu mājīgāka: iegādājamies mājsaimniecībai paredzētas lietas vai pārbīdām mēbeles. Darām visu, lai mājas vide būtu vizuāli pievilcīgāka, bet, vai cenšamies uzlabot to, kas nemaz nav redzams – telpu gaisu?

Zinātniski pierādīts, ka ieelpotā gaisa kvalitāte nosaka cilvēka pašsajūtu, darbaspējas un veselību. Ja telpās ir svaigs un tīrs gaiss, varam ātrāk pārvarēt nogurumu, atbrīvoties vai tieši pretēji - labāk koncentrēties, turklāt ātrāk aizmigt un izgulēties īsākā laikā. Tīrs gaiss telpās īpaši svarīgs ir bērniem, senioriem, kā arī tiem, kas cieš no alerģiskām slimībām. Tātad, veselīgs telpu mikroklimats ir viens no būtiskākajiem personiskā komforta priekšnoteikumiem.

Kā radīt un uzturēt mājās veselīgu vidi?

Par augstas kvalitātes gaisu telpā tiek uzskatīts tāds, kurā ir pēc iespējas mazāk piesārņojuma (CO2, putekļu, degšanas produktu, radona u.c.). Dabiska telpu vēdināšana palīdz likvidēt daļu no iekšpusē esošā piesārņojuma, tomēr caur atvērtajiem logiem mājās iekļūst ārā esošie putekļi, alergēni, kukaiņi, cietās daļiņas u.tml. Dzīvojot pilsētā, atpūtu traucē caur atvērtajiem logiem dzirdamais ielas troksnis. Pierādīts, ka 3 stundu vēdināšanas efekts pazūd jau pēc pusstundas. Tātad, kas ir jādara, lai telpās pastāvīgi tiktu uzturēts veselīgs mikroklimats?

Iegādājoties jaunu mājokli vai renovējot esošo, būtu jāpadomā par rekuperācijas vēdināšanas sistēmas ierīkošanu. Sistēma nodrošina ne tikai nepārtrauktu gaisa cirkulāciju - telpās tiek piegādāts svaigs, attīrīts gaiss un no telpām ārā izvadīts piesārņotais gaiss, bet arī patērētāja uzstādītās temperatūras uzturēšanu telpās. Papildus rekuperācijas sistēma novērš mitruma rašanos, tādēļ telpās neapraso logi un nerodas pelējums.

Vai ir iespējams pastāvīgi vēdināt telpas un vēl ietaupīt?

Rekuperācija jeb siltumatguve - mehāniska telpu vēdināšana, kuras laikā līdz 95% izvadāmā gaisa siltuma nonāk atpakaļ vēdināšanas iekārtā, lai sasildītu piegādāto āra gaisu. Tātad atkarībā no izvēlētās vēdināšanas iekārtas efektivitātes var ietaupīt līdz 95% siltuma, kas dabiskās vēdināšanas laikā izplūstu caur atvērtajiem logiem. Piemēram, ja iekārtas efektivitāte ir 85%, āra temperatūra ir +2oC un telpu temperatūra ir +22oC, izvadāmā gaisa siltuma pietiks, lai saņemto āra gaisu sasildītu no +2oC līdz +19,1oC bez papildu sildītāja izmantošanas. Šāda siltumapmaiņa palīdz samazināt apkures rēķinus, jo mehāniskā veidā vedināmās telpas gaisa temperatūra svārstās neievērojami, salīdzinot ar to, ja aukstās sezonas laikā tiek atvērts logs un istabā tiek ielaista svaiga gaisa plūsma. Siltuma taupīšana ir aktuāla arī rudens laikā, kad termometra stabiņš rāda arvien zemāku gaisa temperatūru. Gaidot apkures sezonu, mājās vēlamies uzturēt pēc iespējas vairāk siltuma.

Bieži uztraucamies, ka vēdināšanas ierīce aizņems lielu daļu no lietderīgās platības, taču "Komfovent" dzīvojamo telpu vēdināšanas iekārtas ir projektētas tā, lai aizņemtu pēc iespējas mazāk vietas. Dažas vēdināšanas ierīces ir paredzētas integrēšanai virtuves mēbelēs. Iekārtas var montēt arī pieliekamajā kambarī, gaitenī vai pajumtē.

Plašās "Komfovent" vēdināšanas iekārtu pārvaldīšanas iespējas un augstākās kvalitātes sistēmas komponenti palīdz optimizēt iekārtas elektrības patēriņu un vienlaicīgi dod iespēju baudīt veselīgu mikroklimatu mājās. Ir aprēķināts, ka, nepārtraukti ekspluatējot iekārtu optimālā režīmā, tās elektrības patēriņš ir 5-8 eiro mēnesī.

Ir svarīgi atcerēties, ka vēdināšanas sistēmas darbību ietekmē ne tikai ražotāja uzticamība, bet arī kvalificētu projektētāju un montētāju izvēle, kā arī iekārtas ekspluatēšana atbilstoši ražotāja ieteikumiem.

Kā izvēlēties vēdināšanas iekārtu?

Ņemot vērā patērētāju uzdotos jautājumus un interneta vidē atrodamos mītus par vēdināšanu, tika atlasīti svarīgākie aspekti, ko būti noderīgi zināt pirms svarīgākā vēdināšanas sistēmas komponenta iegādes - vēdināšanas iekārtas. Noderīgo informāciju atradīsiet šajā filmiņā vai mājaslapā www.komfovent.lv:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!