Foto: Publicitātes foto
Laikā, kad arvien vairāk domājam par energoefektivitāti, viena no alternatīvām, ko var ieviest mājās, darbā, skolā vai jebkurā citā telpā, ierasto kvēlspuldžu vai halogēnspuldžu vietā izmantot LED apgaismojumu. Zinošākie šādu apgaismojumu jau ir ieviesuši, taču vairumam sabiedrības viedoklis balstās uz mītiem par LED apgaismojumu, tāpēc tieši gada tumšākā sezona ir īstais laiks, kad ieviest skaidru prātu un jaunu gaismu mājās.

LED apgaismojums ir ekskluzīvs

Šis ir viens no izplatītākajiem mītiem, ko nācies dzirdēt ne vienam vien elektroenerģijas speciālistam. Patiesībā izmantojot tieši LED (gaismu izstarojoša diode) apgaismojumu elektroenerģijas ietaupījums sasniedz 60% - 95%. Sākotnējās izmaksas var šķist augstas, bet matemātiski izrēķinot gaismekļa patēriņu, laika periodā ir redzams, ka gaismeklis savu vērtību atpelna jau pēc dažiem mēnešiem vai gada, atkarībā no izmantošanas daudzuma. Ja viena 60 W kvēlspuldze dienā deg 5 stundas, tā 25 dienās patērē aptuveni 1,20 eiro, turpretim LED apgaismojums tajā pašā laika periodā patērē apmēram 0,15 eiro. Ne velti tieši šis apgaismojums ieņem līderpozīcijas pēc popularitātes ražošanas telpu, ielu, ofisa telpu, sabiedrisku iestāžu un arī mājas apgaismojumā.

LED apgaismojums ir efektīvs tikai ilgtermiņā

Mīts, kuru noliegs jebkurš ar elektroenerģiju saistīts cilvēks. Protams, ilgākā laika periodā varēs kvalitatīvāk novērtēt ieguldījumu, taču pat nelielā laika posmā var sajust elektroenerģijas ietaupījumu. LED gaismekļu izmantojums ir ļoti plašs, un tas ir noturīgāks arī pret sitieniem un vibrāciju, turklāt darba mūžs šādiem gaismekļiem ir līdz pat 100 000 stundām, kas noteikti neliecina par īstermiņa efektivitāti.

LED apgaismojums ir kaitīgs redzei

Daudziem radies viedoklis, ka LED apgaismojums ievērojami kaitē cilvēka redzei, taču arī tas ir spilgtās gaismas asociāciju radīts mīts. Jebkurš apgaismojums, kas nav atbilstoši telpas izvietojumam un vajadzībām iekārtots, būs kaitīgs redzei. Gaismai ir liela ietekme uz cilvēka labsajūtu un veselību, tāpēc ir būtiski izveidot telpā ne tikai skaistu un modernu apgaismošanas dizainu, bet veidot to nekaitīgu cilvēka veselībai, arī izmantojot LED apgaismojumu. Lai to panāktu, nepieciešams ievērot ļoti daudz faktorus: telpas funkciju, telpas zonējumu, griestu augstumu, telpas lielumu un daudzus citus. Ja šaubies par savām spējām to izvērtēt, apgaismojuma plānojumu vari uzticēt speciālistam, kurš ne tikai izrēķinās nepieciešamo apgaismojuma daudzumu, bet arī ieteiks piemērotāko risinājumu un gaismekļu veidus, lai veselība netiktu apdraudēta.

Kā izvēlēties LED apgaismojumu?

Visērtāk un vienkāršāk būtu vērsties pie konsultanta LED apgaismojuma salonos, jo, lai apgaismojumu izvēlētos pareizi, ir jāņem vērā dažādi faktori, kā, piemēram, gaismekļa stara leņķis, jauda, gaismas temperatūra, aptuvenais darba laiks gaismekli neizslēdzot un, protams, dizains. Izvēloties atbilstošas LED spuldzes un tās pareizi izvietojot telpā, var gūt gan ievērojamu elektroenerģijas samazinājumu, gan izveidot acīm tīkamu, komfortablu apgaismojumu.

LED apgaismojums mājās

LED tehnoloģijas ir attīstījušās tik tālu, ka nu jau ir pieejamas visiem par saprātīgām cenām, tieši tāpat ir ar piedāvāto risinājumu klāstu – no spuldzēm līdz pat dārza apgaismojumam. Esošajās lustrās vai griestos var vienkārši apmainīt spuldzes pret LED spuldzēm, vai arī var nomainīt visu gaismekli, kas jau ir speciāli ražots un pielāgots LED apgaismes īpatnībām. Tāpat arvien populārāk ir izmantot īpatnējos LED apgaismojuma paneļus, kas atšķirībā no jebkura cita gaismekļa ir neticami plāns un spožs. Līdzīgi ir ar LED virtenēm, kas kļūst arvien spožākas un dažas diožu gaismas nu jau spēj izgaismot telpu, mainot tās spožumu un krāsu. Lai mājoklī radītu romantisku noskaņu, ar pulti ir iespējams pieklusināt apgaismojumu, vai arī pretēji – izgaismot darba telpu. Katrā ziņā LED apgaismojums sniedz neierobežotas iespējas gan apgaismošanā, gan interjera papildināšanā.

Visu nepieciešamu LED apgaismojuma ieviešanai, kā arī profesionālus padomus ierīkošanai varat iegūt salonā "Elmo" – Brīvības ielā 95, Rīgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!