Foto: Publicitātes foto
Pavasaris tradicionāli ir dārza sakopšanas laiks. saimnieka apņēmība un labi instrumenti – un ikviens dārzā esošais koks un krūms labprāt padodas nokaltušo vai lieko zaru frizēšanai. Tikai – ko iesākt ar nogrieztajiem zariem?

Loģiski būtu tos sadedzināt, bet galvaspilsētā, Pierīgā un arī dažās citās pilsētās tas aizliegts ar likumu. Ja likums tiek pārkāpts – bargs sods... atstāt kokus un krūmus nefrizētus? Likt zarus atkritumu maisos un izmest konteinerā? Kraut kaudzē? Taču nē! Šādā situācijā lielisks palīgs un sabiedrotais būs kāds no Bosch zaru smalcinātājiem, kas dažās minūtēs zarus apēdīs, bet no sava vēdera izbirdinās lielisku mulčēšanas vai komposta materiālu.

Lai nebūtu jāraizējas, kur likt nogrieztos zarus, Bosch piedāvā lielisku iespēju – savā īpašumā iegūt ierīci, kas zarus kāru muti dažu minūšu laikā ietūcī savā vēderā, sasmalcina, bet dārza saimniekam atdod vērtīgu substrātu – vai nu materiālu komposta kaudzes papildināšanai, vai brīnišķīgu mulčēšanas materiālu. Vienīgā problēma – izšķirties, kurš zaru smalcinātājs piemērots tieši tev. Jo ir vairāku veidu un modeļu zaru smalcinātāji.

Zaru smalcinātājs Bosch AXT 25 D

KLUSAS DARBĪBAS ZARU ZMALCINĀTĀJS BOSCH AXT 25 TC

ir tāds universālais kareivis, kam pa spēkam sasmalcināt visus iespējamos zarus – jau sakaltušus, vēl pavisam dzīvelīgus, taču nevietā izaugušus un pat tādus, kam jau izaugušas lapas! Neticami, bet tam labi garšo arī saulespuķu un citu līdzīgu puķu kāti. Kā tas iespējams, un vai šāds rīma apetītes uzplūdā netaisa milzīgu troksni? Nebūt ne! Atšķirībā no citu firmu smalcinātājiem Bosch AXT 25 TC san tik maigi kā bišu strops, ar savu murrājošo dziesmu spējot pat iemidzināt zīdaini. Tāpēc jau tā nosaukumā ietverts – klusas darbības. Ne velti Bosch AXT 25 TC piešķirta vides draudzīguma zīme Der Blaue Engel, ko dod tikai klusas darbības dārza instrumentiem, kas turklāt nerada izmešus.

Bet kas tad dod spēku zaru rijējam smalcināšanas darbu paveikt ātri un klusi?

Smalcinātājā iestrādāta smalcināšanas sistēma Turbine-cut – turbīna ar malās izvietotiem nažiem. Turbīnai griežoties, naži viegli sagriež gabaliņos jebkuru koku zarus (zaru diametrs līdz 45 mm) un arī zaļo dārza materiālu. Savukārt ātrās iepildīšanas piltuve un automātiska padeve ļauj ļoti strauji ievadīt smalcināmo materiālu instrumentā un nodrošina augstu caurlaides spēju. Iedomājies tikai – vienā stundā šis smalcinātājs spēj aprīt 230 kilogramu zaru vai cita zaļā materiāla!


ARĪ ZARU SMALCINĀTĀJS BOSCH AXT 25 D

ir klusas darbības instruments (arī tam piešķirta vides draudzīguma zīme Der Blaue Engel), taču atšķirībā no iepriekšējā modeļa instrumenta tam garšo tikai sausi zari. Tāpēc tas vairāk piemērots cietu koka zaru, vecu dzīvžogu un ērkšķu krūmu atgriezumu pārstrādei. zaļo materiālu ar to smalcināt nav iespējams. Šim modelim zarus apēd nevis turbīna, kam piestiprināti naži, bet smalcināšanas sistēma ar frēzes veltni Drum-cut. to darbina spēcīgs sērijas High Power dzinējs, kā rezultātā tev tiks nodrošināta iespaidīga materiāla caurlaides spēja. Proti, Bosch AXT 25 D stundā spēj apēst pat 175 kilogramus sauso zaru diametrā līdz 40 mm. Ja pēc darba palūkosies instrumenta vēderā – 53 litrus lielajā savācējkastē –, konstatēsi, ka tur atrodama lietošanai jau gatava mulča. Ja mulča nav nepieciešama, sagrieztais un saspiestais, sadrupinātais zaru materiāls piemērots arī kompostēšanai. Jāpiebilst, ka frēzēšanas rezultātā izveidojušās zaru drupatas ir ārkārtīgi pateicīgas kompostēšanai – sasmalcinātas tik smalki, ka baktērijas tajās iekļūst ātrāk nekā parastā kompostā, līdz ar to ātrāk izveidojas kompostējamais materiāls.

Ja nu gadās, ka smalcināšanas laikā smalcinātājā iesprūst zari vai zaļais materiāls, tam ir īpaša reversa poga, kas ļauj materiālu izbīdīt laukā, tādējādi likvidējot sastrēgumu. Šāda iespēja nodrošināta arī smalcinātājam Bosch AXT 25 Tc. jā, starp citu, gan šis, gan iepriekšējais smalcinātājs aprīkots ar īpašu instrumentu, kas, neapdraudot tavu drošību, palīdzēs smalcinātājā ielikto materiālu gan piespiest, gan pabīdīt uz priekšu.

ZINĀŠANAI!

Atceries: vienalga, kuru no trim modeļiem izvēlēsies, tie visi darbojas vienīgi tad, ja uzkrājējtvertne ir iebīdīta tai paredzētajā vietā. tas nozīmē, ka tev tiek dāvāta augstākā darba drošība.

GLUŽI VAI VISU VAROŠS IR ZARU SMACINĀTĀJS AR GRIEZĒJASMENI

BOSCH AXT RAPID 2000.

Šim labāk nekā sausi garšo zaļš un mīksts smalcināmais materiāls, kā arī zaļojoši zari. Traucē vecās saulespuķes? Nezāles? Dāliju kāti? Liec tikai smalcinātāja vēderā un pēc dažām sekundēm saņem smalku kompostējamo materiālu! Tikai atceries, ka zaļais materiāls iepriekš jāatbrīvo no smiltīm, citādi tās sabojās griezējmehānismu. Zaru smalcinātājs Bosch AXT Rapid 2000 ir ideāli piemērots maziem dārziem, kur pārsvarā aug krūmi, lapaugi un sīkie zari.

Kas tad nodrošina šī instrumenta spēku sakošļāt citādi grūti sastrādājamo zaļo un mīksto materiālu? Šo smalcinātāju darbina iespaidīgas jaudas Bosch powerdrive dzinējs, bet smalcināšanu nodrošina ļoti ass Šveicē ražots divpusējs griezējasmens, kas izgatavots ar lāzera tehnoloģiju no īpašā veidā rūdīta tērauda. Griežoties ap savu asi, tam pa spēkam smalcināmo materiālu sakapāt īpaši sīki, turklāt izdarīt to aptuveni septiņas reizes ātrāk nekā citi līdzīgi instrumenti. Ne velti tam dots nosaukums Rapid – Ātrais.

Tiesa, šāds darbs paģērē skaļāku materiāla gremošanas troksni nekā iepriekšējiem diviem modeļiem, bet arī šis nedarbojas apdullinoši skaļi, kā tas mēdz būt citu ražotāju zaru smalcinātājiem. Ar šo instrumentu varēsi sasmalcināt aptuveni 90 kilogramu zaru (diametrā līdz 35 mm) un zaļo materiālu.

Reklāmraksts publicēts žurnālā IEVAS DĀRZS 11.04.2017.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!