Foto: Shutterstock
Neatkarīgi no tā, vai remontdarbu veikšanu vada algots speciālists vai plānojat atjaunot māju saviem spēkiem, būvdarbu vadītāja padomi ļaus palūkoties uz mājas atjaunošanas darbiem no cita skatu punkta. Uzziniet, kā izvairīties no dārgi maksājošu kļūdu pieļaušanas, jo dažkārt intuīcija var būt maldīga, un tāpēc krietni aizkavējas atjaunošanas darbi.

Iepazīstieties ar houzz.com ekspertu ieteikumiem, kuri būtiski atvieglos mājas atjaunošanu un palīdzēs iekļauties noteiktā budžetā.

Neatlieciet lēmumu pieņemšanu

Ja gribat, lai mājas atjaunošanas darbi norit gludi, pieņemiet visus lēmumus jau pirms darbu uzsākšanas. Labs celtnieks jums pastāstīs par visiem iespējamajiem starpgadījumiem, kas gaidāmi atjaunošanas laikā, taču to novēršana parasti nav īpaši laikietilpīgs process.

Lielākās problēmas sagādā krāsu, flīžu, izlietņu, krānu un citu tamlīdzīgu lietu izvēle. Tas var šķist nenozīmīgi, taču mēdz gadīties, ka izlietnes krāns netiek piegādāts laikā un ir jāpārceļ santehniķa vizīte. Kad krāns beidzot ir darba kārtībā,izrādās, ka tas ir pārāk liels un apgrūtina vannas istabas skapīša durvju atvēršanu. Šādos brīžos nākas secināt, ka pat kaut kas tik niecīgs var ļoti būtiski aizkavēt atjaunošanas darbus.

Izlēmība, šajā gadījumā, ir zelta vērta

Lai gan jums, neapšaubāmi, nāksies mainīt kādu no savām izvēlēm, neaizmirstiet, ka katra no šīm izmaņām rada pasūtījumu izmaiņas. Un izmaiņas vienmēr rada zaudējumus Arī pat tad, ja tas ir vien pārrunās zaudēts laiks.

Neizlēmība var ietekmēt arī darba grafiku. Neviens no darījumā iesaistītajiem nedrīkst palikt neinformēts par izmaņām darba grafikā. Visi mēdz mainīt savas sākotnējās ieceres ,un tas nav nekas slikts. Tomēr neaizmirsti, ka tavas veiktās izmaiņas var traucēt un aizkavēt atjaunošanas darbus.

Nepērciet remontam nepieciešamos materiālus pirms laika

Šķiet, ka tas ir pašsaprotams veids ,kā ietaupīt naudu, jo celtnieks taču par būvmateriāliem prasa maksāt vairāk, nekā tie ir vērti. Tā ir taisnība. Tomēr pastāv iespēja, ka celtnieks nepieciešamos materiālus var iegādāties par izdevīgāku cenu. Tas nozīmē, ka, pat ar celtnieka uzcenojumu, jūs par tiem samaksāsiet tikpat daudz ,cik pērkot materiālus uz savu roku.

Nemēģiniet atjaunot māju, kura nav tā vērta

Lai gan celtnieki kaut ko tādu atklāti pavēsta reti, dažkārt ir izdevīgāk māju nojaukt, nevis ieguldīt līdzekļus, lai to atjaunotu. Lai gan tas notiek reti, cilvēki tomēr mēdz iegādāties dārgas mēbeles mājai ar grimstošiem pamatiem vai arī labu apkures katlu mājai bez siltumizolācijas. Ir vērts iesaistīt ekspertus, kuri noteiks mājas patieso stāvokli un objektīvi pamatos, vai ir vērts tērēt līdzekļus īpašuma atjaunošanai.

Nesāciet darbu, pirms nav sagatavoti rezerves līdzekļi

Jūs neesat nedz pirmie, nedz pēdējie, kuri atklāj, ka, lai īstenotu iecerēto, būs nepieciešams vairāk līdzekļu, nekā iepriekš plānots. Gandrīz vienmēr izrādās, ka nāksies tērēt vairāk, nekā paredzēts projekta sākuma budžetā, taču neizmantojiet rezerves līdzekļus, lai palielinātu iecerēto budžetu. Ja visu remonta gaitu rūpīgi izplānosiet jau iepriekš un nolīgsiet labu darbu vadītāju, atjaunošanas darbu izmaksas būs aptuveni tikai par 5% lielākas, nekā bija plānots.

Neļaujiet bērniem un mājdzīvniekiem traucēt darbu

Cilvēkiem, kuri atjauno jūsu māju, nevajadzētu rūpēties arī par jūsu mājdzīvniekiem un bērniem, turklāt to atrašanās remontdarbu tuvumā nav droša.

Neuzturieties mājā, kura tiek atjaunota

Lielākā daļa cilvēku neņem vērā šo ieteikumu. Mājas pārveidošana, protams, nav lēta, un mitināšanās citur vēl vairāk palielina izmaksas. Tomēr , ja nevarat atļauties mitināties citur visā atjaunošanas darbu laikā, centieties ieplānot savu prombūtni tīrā un mierīgā vidē vismaz brīžos, kad vairs nav iespējams izturēt atjaunošanas darbu radīto nekārtību un stresu.

Nenovērsiet strādnieku uzmanību

Katra minūte, ko strādnieki pavada, sarunājoties ar jums, varētu tikt iztērēta lietderīgāk. Tas neattiecas uz gadījumiem, kad saruna ir saistīta ar veicamo darbu, taču jāatceras, ka elektriķim neviens nemaksā par laiku, ko viņš velta, lai uzzinātu jūsu brīvdienu ieceres. 

Padomājiet, vai iecerētais mājas iekārtojums iederēsies konkrētajā vidē

Daži cilvēki izskatās labi pat smokingā kombinācijā ar kedām, bet citus šāds salikums nebūt nedaiļo. To pašu var attiecināt arī uz mājām. Vai modernas virtuves mēbeles iederēsies sarkanbrūnā Viktorijas laikmeta ēkā? Protams. Bet ir jāmāk ko tādu paveikt. Nav konkrētu noteikumu, kā to izdarīt. Jums vienkārši jāiepazīst sava māja. Padzīvojiet tajā un izpētiet to, pirms sākat pārbūves darbus.

Nesāciet darbus bez iepriekš sagatavota plāna

Dažu ieceru īstenošanai nepieciešama arhitekta palīdzība, citus īstenot palīdzēs interjera dizaineris, dažkārt arī talantīgs celtnieks izpratīs jūsu ieceri un palīdzēs īstenot jūsu iecerēto plānu.
Nekādā gadījumā nesāciet pārveidot māju, kamēr nav sagatavots detalizēts mājas izkārtojuma plāns. Daudzi mājas interjera priekšmeti ir savstarpēji saistīti, un iekārtojuma attēlošana uz papīra ļaus izvairīties no iespējamām problēmām, ko var radīt uzsāktie pārveides darbi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!