"Katru gadu esmu spiests atjaunot žogu, lai gan daudziem paziņām nožogojums kalpo 5–10 gadus, turklāt bez acīmredzamiem bojājumiem. Kā pareizi jākopj žogs?" laikrakstam "Latgales Laiks" jautā Maksims Judovkā.

Par koka žogu jāsāk rūpēties jau pašā sākumā, t.i., to uzstādot. Vietu, kur paredzēts uzstādīt žogu, vēlams atbrīvot no augiem un skudru pūžņiem. Ja nevēlaties, lai gar žogu būtu zeme, varat to nokaisīt ar krāsainu granti, izskatīsies ļoti skaisti. Pirms žoga uzstādīšanas tā apakšējā daļa jāpiesūcina ar bitumu, bet pašlaik visiem koka žogiem, kas tiek piedāvāti tirdzniecībā, šīs apstrāde jau ir veikta.

Lai koka žogs kalpotu ilgi, pēc uzstādīšanas tas jānogruntē. Tas jādara siltā bezvēja laikā, kad ir apmācies, nekādā gadījumā negruntējiet pēc lietus, kokam jābūt sausam un tīram. Izvēlieties grunti, kas satur lineļļu, tā labāk iesūcas kokā, tādējādi padarot jūsu žogu izturīgāku. Īpašu uzmanību veltiet šķērsprofiliem (tiem ir daudz lielāka slodze), tos var nogruntēt atkārtoti, diennakti pēc pirmās reizes. Ka koks žogs ir nogruntēts, tas jānokrāso. Jāizvēlas fasāžu krāsa, turklāt tāda, kas satur dabīgās eļļas, tās pilnībā piesūcina koku, padarot to vēl izturīgāku. Krāsai jāžūst vismaz 24 stundas, un tikai pēc tam drīkst uzklāt otru krāsas kārtu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!