Foto: Shutterstock

Karstajās dienās ir ievērojami palielinājusies interese par dzesēšanas sistēmām un kondicionēšanas veidiem, liecina veikalnieku novērojumi. Kā izvēlēties sev piemērotāko dzesēšanas sistēmu un neapjukt plašajā klāstā? Izrādās, izvēloties gaisa kondicionētāju, vispirms jāizvēlas viens no diviem pamatveidiem - split vai monosistēma, portālam Māja&Dārzs skaidro veikalu tīkla K-rauta klientu konsultants Jānis Leimanis.

Split vai mono sistēma?

Mono veida kondicionētājā vadības panelis ir vienā ierīcē ar ventilatoru, šāda ierīce ir mobila, to iespējams uzstādīt un pārvietot vienam cilvēkam. Svarīgākais -atrast veidu, kā caur elastīgo cauruli izvadīt karsto gaisu ārā pa logu vai caurumu sienā. Šis risinājums būs piemērots mazākām telpām, dzīvokļiem, birojiem, kā arī veikaliem un kafejnīcām, kuru platība ir 20-35 kvadrātmetri.

Otrs kondicionētāju veids ir split jeb divdaļīgā sistēma, kurā kondicioniera vadības panelis ir atsevišķi no ventilatora. Kondicionieris sastāv no diviem blokiem – iekšējā un ārējā, kas ir savstarpēji savienoti ar caurulēm, kurās cirkulē freons. Šī sistēma ļauj novietot skaļāko un masīvāko daļu ēkas ārpusē un iekšējo bloku novietot praktiski jebkurā vietā dzīvoklī, skaidro Jānis Leimanis. Splitsistēmas kondicionētājs ir dārgāks, bet ar augstāku veiktspēju un energoefektivitāti, vadāms ar pulti.

Divdaļīgā veida kondicionētājam ir ne tikai dzesēšanas funkcija - ziemā tas darbosies kā gaisa siltumsūknis. "Pamatā tas gan paredzēts darbam āra temperatūrā līdz -15°C, tāpēc, rēķinoties arī ar aukstāku ziemu, būtu jāveic papildus pretapledošanas pasākumi un jāizvēlas pareiza uzstādīšanas vieta. Pielāgojot iekārtu Latvijas laika apstākļiem, tā nodrošinās siltumu telpām 30 un vairāk kvadrātmetru platībā atkarībā no izvēlētā modeļa," skaidro klientu konsultants. Splitsistēmas kondicionētāja uzstādīšanai nepieciešama profesionāla montāža.

"Ja kondicionēšanas iekārtas uzstādīšana šķiet pārāk sarežģīta, vienkāršāks risinājums karstā laika vieglākai pārvarēšanai dzīvoklī vai darba vietā ir ventilators," iesaka Jānis Leimanis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!