Foto: Publicitātes foto
Latvijā pēdējā laikā pieaug to mājsaimniecību skaits, kuras izvēlas izmantot tādus alternatīvus enerģijas avotus kā saules kolektorus, saules baterijas un dažādu veidu videi draudzīgas apkures un karstā ūdens ražošanas iekārtas - granulu, malkas, šķeldas apkures sistēmas un siltuma sūkņus.

Izmantojot Latvijā pieejamos alternatīvos energoresursus, ir lieliska iespēja pašiem prognozēt un plānot savas mājsaimnecības izdevumus par siltumu un elektrību, portālam Māja&Dārzs stāsta kompānijas Solarfocus GmbHpārstāvis Latvijā Ģirts Veisbārdis.

Šobrīd Latvijā efektīvāk ir akumulēt siltumenerģiju ar saules kolektoriem, jo tas ir bezmaksas un neizsmeļams enerģijas avots, plānojot ilgtermiņā. Šī enerģijas ieguves tehnoloģija nav atkarīga no fosīlā kurināmā cenu svārstībām. Tieši vasaras mēnešos aktualizējas interese par saules kolektoriem, tie ir kā alternatīva un tajā pašā laikā arī lielisks papildinājums ikvienai apkures sistēmai, kas ievērojami samazina nepieciešamās izmaksas karstā ūdens sagatavošanai līdz 60% un apkurei līdz pat 25% gadā. Saules siltumenerģijas izmantošana, piemēram, karstā ūdens papildus sagatavošanai ir izdevīga gan mājsaimniecībām, gan dažādām sabiedriskajām ēkām. Enerģijas ražošanas procesā nerodas nekādas emisijas, atkritumi, un tas ir videi draudzīgs.

"Pateicoties progresējošajam saules enerģijas tehnoloģiju potenciālam un priekšrocībām, saules kolektori jau tuvākajā nākotnē kļūs par galveno enerģijas avotu. Tos izdevīgi savietot kompleksā risinājumā, palielinot apkures un karstā ūdens ražojošo sistēmu ilgtspējību. Būtiski, iegādājoties saules kolektorus izmantošanai mūsu platuma grādos, ieteicams pieņemt lēmumu par kvalitatīvu saules kolektoru iegādi, vismaz ar 10 gadus ilgu garantiju. To kalpošanas ilgums būs 25 gadi un ilgāk. Šādu kolektoru izmaksas ir ap 300 - 350 eiro par 1 m2 lielu saules kolektoru," skaidro Veisbārdis.

Vispieprasītākie saules kolektori ir ar pieslīpētām ražošanas tehnoloģijām un lielu lietošanas pieredzi. Izšķir vakuuma cauruļu, plakanos vakuuma cauruļu CPC un vienkāršotas konstrukcijas plakanos saules kolektorus, kas darbojas pēc līdzīgiem principiem, taču to energoefektivitāte ir atšķirīga. Pateicoties apaļajai caurules formai, saules kolektors uztver ne tikai tiešo, bet arī izkliedēto starojumu, palielinot kolektora darba efektivitāti.

Speciālists ir pārliecināts, ka Latvijas klimatiskajiem apstākļiem piemērotākie ir tieši CPC saules paneļu modeļi. Tie ir nosegti ar stikla vāku un izturīgu korpusu un aprīkoti ar speciāliem pussfēriskiem alumīnija atstarotājiem, kas palīdz savākt saules starus agrās rīta un vakara stundās, kad tā atrodas zemu pie apvāršņa. CPC Saules kolektori atmaksājas vidēji piecu, sešu gadu laikā.

Saules kolektoru sistēmas un montāža ir atkarīga no paredzamā vai esošā ūdens un siltumenerģijas patēriņa mājsaimniecībā vai attiecīgajā nekustamā īpašuma objektā, no jumta un ēkas izvietojuma, u.c. parametriem. Ja, tiek pieņemts lēmums par saules enerģijas izmantošanu jau esošas ēkas apkures atbalstam, tad ir ļoti svarīgi auditēti izpētīt attiecīgā objekta/ēkas siltuma noturību, apkures sistēmu, vēdināšanas sistēmu. Pieņemot lēmumu par saules kolektoru iegādi idejas vai projekta izstrādes stadijā, ir ieteicams projektos to lietderīgumu un efektivitāti aprēķināt un paredzēt kompleksi - gan esošajās ēkās vai objektos, tās rekonstruējot, gan arī jaunbūvēs, jau būvniecības ieceres meta stadijā.

SIA Siltuma Serviss pieredze norāda uz to, ka energoefektivitāte, izmantojot saules kolektorus, pieaug no divām līdz trijām reizēm, šādās pat proporcijās samazinot apkures un karstā ūdens ražošanas izmaksas. Kā pierāda Vācijas, Francijas, Šveices, Skandināvijas un citu valstu pieredze, tuvāko divu, trīs gadu laikā Latvijā gaidāms saules kolektoru bums ne tikai mājsaimniecību, bet arī lielo nekustamo īpašumu attīstītāju un pārvaldnieku tirgus dalībnieku vidū.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!