Foto: stock.xchng
Ierastās papīra tapetes jau var uzskatīt par arhaismu mājokļa interjerā, jo mūsdienu tehnoloģijas piedāvā daudz interesantākus un stilīgākus sienu apdares risinājumus. Viens no tiem - šķidrās tapetes.

Kas ir šķidrās tapetes?

Tā sauktās šķidrās tapetes ir pilnīgi atšķirīgs apdares materiāla veids. Tas ir sausais maisījums, kas sastāv no kokvilnas vai viskozes šķiedrām, augstvērtīgiem krāsas pigmentiem un līmes. Pēc maisījuma atšķaidīšanas ar ūdeni tas ir gatavs uzklāšanai uz sienas. Rezultātā taps interesants, strukturēts klājums uz sienas.

Šķidro tapešu plusi

Šķidrās tapetes ir ekoloģiski tīrs materiāls, tas nepievelk putekļus. Īpaši ieteicams alerģiskiem cilvēkiem. Šīs tapetes nodrošina arī pietiekami labu skaņas un siltuma izolāciju. Sienas, kas noklātas ar šķidrajām tapetēm, ir siltas. Tās praktiski nebalē, kā arī neizdala telpā nekādus kaitīgus izgarojumus.

Viena no būtiskākajām priekšrocībām - apdarē nav salaidumu, kādi veidojas, līmējot tradicionālās tapetes, - telpas klājums būs vienmērīgs. Šīs tapetes lieliski nosedz nelielas plaisas, plankumus un citus defektus uz sienas. Izmantojot šķidrās tapetes, tiks samazināti virsmu sagatavošanai nepieciešamie darbi, laiks un izmaksas, jo, atšķirībā no parastajām tapetēm, kas jālīmē tikai uz ļoti gludām, tīrām un sausām virsmām, šķidrās tapetes pielāgojas virsmai arī tad, ja tā nav ideāla. Turklāt šķidrajām tapetēm nav atgriezumu, līdz ar to nekas nepaliks pāri. Nav nepieciešamības saskaņot rakstus un salaiduma vietas.

Ja pēc laika kāda sienas daļa paliks netīra, to varēs viegli noklāt ar tādu pašu šķidro tapešu maisījumu, un tas saplūdīs ar iepriekš veidoto sienas apdares kārtu. Gadījumā, ja šķidrā tapete ir bojāta, to viegli var labot - samitrina ar ūdeni, uzgaida, kamēr tas iesūc to, (30-40 min) akurāti noņem bojāto kārtiņu ar plastmasas špakteli. Sajauc sauso maisījumu ar nelielu daudzumu ūdens un iegūto masu uzklāj bojātajā vietā.

Šķidrās tapetes ir viegli kopjamas - tās var izsūkt ar putekļu sūcēju, kā arī tīrīt ar sausu lupatiņu. Jāatzīmē, ka šķidrās tapetes nav izturīgas pret ūdeni, tāpēc slapjā tīrīšana nav pieļaujama, izņemot, ja šķidrās tapetes pēc uzklāšanas ir pārklātas ar speciālas lakas kārtu. Segumam tiek dota 10 gadu garantija.

Izmantošanas iespējas

Šķidrās tapetes lieliski iederēsies kā dzīvojamās telpās, tā arī birojos. Šo materiālu ieteicams izmantot bērnu istabās tā antialerģisko īpašību dēļ. Šķidrās tapetes ir izmantojamas arī telpās ar paaugstinātu mitrumu (piemēram, vannasistabās), tikai pēc materiāla uzklāšanas uz sienas un nožūšanas to nepieciešams pārklāt ar speciālu akrila laku (tādu, ko izmanto dekoratīvā apmetuma lakošanai). Pēc lakošanas sienas kļūs arī mitrumizturīgas.

Dažādās krāsu gammu un faktūru kombinācijas ļaus šķidrās tapetes pieskaņot dažādiem interjeriem.

Uzklāšanas metode

Pazīstami vairāki šķidro tapešu uzklāšanas varianti. Līdzīgi kā citiem sienu dekoratīvajiem klājumiem, pirms uzklāšanas, sienas nepieciešams notīrīt un nogruntēt. Pēc tam jāļauj gruntij kārtīgi nožūt.

Šķidrās tapetes maisījumu ieber spainī un kārtīgi samaisa sausā veidā. Pēc tam pielej nepieciešamo ūdens daudzumu (+ 30-35 grādi) un maisot iegūst viendabīga masa bez kunkuļiem. Gatavajai masai jānostāvas 40-60 min. Šajā laikā to 3-4 reizes samaisa. Iegūto masu ar špakteļlāpstu uzklāj uz sienas (līdzīgi kā apmetumu). Pēc tam masu apļveidīgi izrullē uz visām pusēm virzienā no centra, šim nolūkam var izmantot īpašu rullīti. Rullīša rokturi jātur cieši pie sienas, lai radītu vienmērīgu spiedienu. Šķidrās tapetes klāj vienā kārtā. Optimālais kārtas biezums - 1 līdz 2 mm. 4-6 stundas pēc uzklāšanas virsmu var vēlreiz pārrulēt un pārbaudīt tās gludumu. Ja masa bijusi izrullēta plānā kārtā, tā žūst aptuveni 24 līdz 48 stundas. Žūšanas laikā tapetes var izskatīties plankumainas, taču no tā nevajag bīties - šis defekts izzudīs pēc tapešu pilnīgas un vienmērīgas nožūšanas. Vēl kāda būtiska priekšrocība - žūstot masa nerada telpā nepatīkamas smakas.

Cik maksā šķidrās tapetes?

Latvijā šķidrās tapetes piedāvā vairāki uzņēmumi, pieejama gan Krievijas, gan Eiropas valstu produkcija. Krievijā ražotie izstrādājumi ir lētāki - cena par šķidro tapešu masas iepakojumu svārstās no apmēram 4 līdz 8 latiem. Ar vienu šādu paketi pietiks 4 līdz 5 kvadrātmetru. noklāšanai.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!