Foto: Shutterstock
Kad aiz loga spīd saule un gribas aktīvāk rosīties mājā un dārzā, ir īstais laiks ķerties klāt savas dzīvesvietas uzlabošanas darbiem. Parasti šis process ietver sevī arī krāsošanu.

Dabai visdraudzīgākās - lineļļas beices

Lai atsvaidzinātu un uzlabotu mājas ārieni, ne vienmēr vajag pārkrāsot mājas fasādi. Pietiks šādā veidā atjaunot, piemēram, logus, durvis, cokolu, terasi, kā arī dārza mēbeles un vajadzības gadījumā žogu. Dārza mēbelēm un terasēm vislabākais risinājums šāda veida darbiem ir terašu eļļa. Tā ir viegli uzklājama un tikpat viegli pēc laika atjaunojama. Šo speciālo eļļu var dažādi tonēt. "Būtiski, ka tā ar laiku neplaisā un nelobās," uzsver veikalu tīkla K-rauta pārdošanas vadītāja Sņežana Karpova.

Žogiem vislabāk izmantot lazurējošos koksnes aizsardzības līdzekļus. Tie ir izturīgi pret ultravioleto starojumu, aizsargā koku no pūšanas un zilēšanas. Dabai visdraudzīgākās ir lineļļas beices, tās var izmantot krāsojot guļbaļķus, dārza mēbeles, kā arī bērnu gultiņas, rotaļlietas un smilšu kastes. Logiem un durvīm ļoti aktuālas ir ūdens bāzes krāsas. Tās ir želejveida, kas, krāsojot, nepilēs un laika gaitā nedzeltēs. Atsevišķos gadījumos krāsošanai nepieciešama specifiska krāsa, piemēram, pieejama pat speciāla krāsa jahtām.

Otas jaunākais konkurents - krāsu pulverizators

"Vispopulārākā tehnoloģija krāsošanai ir speciāla rullīša vai otas izmantošana, taču cilvēkiem ir radusies interese arī par krāsu pulverizatoriem, jo ar tiem krāsu var uzklāt daudz vienmērīgāk, ātrāk. Apmēram 12 minūtēs var noklāt 5 - 8 m2 lielu virsmu," pieredzē dalās K-rauta eksperte. Šo iekārtu ražotāji norāda, ka izmantojot pulverizatorus, ir iespējams ietaupīt līdz par 15% krāsas. Pašas ierīces ir ļoti viegli izmantojamas un paredzētas dažādiem pielietojumiem – var krāsot gan nelielas detaļas, gan ēku ārsienas.

Izvēloties krāsas iekštelpām, iedzīvotāji visbiežāk interesējas par dekoratīvajām un ekoloģiskajām krāsām. Dekoratīvā krāsošana ir ļoti interesanta, turklāt viegli veicama pašu spēkiem, neaicinot palīgā meistarus. Ir pieejamas arī tādas krāsas, kuras veido it kā graudainu virsmu jeb struktūrkrāsas.

Tāfeles krāsas uzvaras gājiens bērnistabās un stilīgās kafejnīcās

Savukārt tāfeles krāsas pielietojums iederēsies arī virtuvē, gaitenī, piemēram, lai ģimenē katrs var ar krītu uzrakstīt vēstījumu pārējiem, kādu vienkāršu recepti utml. Tāfeles krāsa savu uzvaras gājienu pašreiz veic arī dažāda dizaina kafejnīcās un restorānos, kur uz šādi krāsotām sienām personāls vai pat pieaicināts mākslinieks uzraksta dienas piedāvājumu, cenas. Lai padarītu bērnistabu interesantāku, var vienu sienu vai gabalu no tās nokrāsot ar tāfeles krāsu. Tā labi kalpos istabas saimnieku radošajām izpausmēm.

Krāsot aizraujoši var kopā ar bērnu, izveidojot šablonus, kurus piestiprina pie sienas un ar atšķirīgu krāsas toni krāso, radot zīmējumus. Ir iespēja veidot vienu centrālo zīmējumu vai arī, piemēram, sienas bortiņu ar sīku rakstu. Var krāsot vienu sienu joslās vai līmēt tapetes joslās, variējot ar joslu platumiem utt. Dzīvojamās istabas un guļamistabas var akcentēt, izmantojot metāla vai perlamutra spīduma krāsas.

Der zināt, ka iekštelpu krāsas atšķiras pēc krāsu struktūras. "Lai krāsa būtu funkcionālāka un vieglāk kopjama, bērnistabām, dzīvojamajām istabām un virtuvēm vislabāk iesakām pusmatētas vai matētas krāsas, kam piemērota arī mitrā kopšana. Pusmatētas krāsas ir viegli kopt, uz tām neuzkrājas putekļi," stāsta Karpovas kundze. Pusmatētas krāsas var mazgāt ar tīrīšanas līdzekļiem, tāpēc šīs krāsas ir iecienītas telpās ar lielu vai vidēji lielu noslogojumu. "Guļamistabās vislabāk iesakām matētas vai zīdaini matētas krāsas. Matētas krāsas neveido spīdumu, kā arī neizceļ nelīdzenums uz sienas vai griestiem," norāda krāsu eksperte.

Svaigi krāsotas sienas nevajadzētu mazgāt vismaz nedēļu, vislabāk to izdarīt apmēram pēc četrām nedēļām, tad krāsas virsējā kārta būs pilnībā nostiprinājusies. Krāsas var mazgāt gan tikai ar tīru ūdeni, gan ūdenim pievienojot mazgājamo līdzekli, kas nesatur balinošas vielas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!