Foto: Shutterstock
Kad dārza puķes savu plaukumu jau atrādījušas, laiks pievērsties telpaugiem. Taisnība vien būs tiem, kas uzskata – kaktusi ir vispiemērotākie telpaugi cilvēkiem, kas visaizmāršīgāk attiecas pret to aprūpi, tomēr arī kaktusiem ir dažas prasības. Par tām stāsta Nacionālā botāniskā dārza Oranžērijas augu nodaļas vadītāja Zane Purne.

Vieta un augsne

Kā atklāj augu pazinēja, kaktusiem jāatvēl mājās vieta, kur visu gadu ir vissaulaināk un visgaišāk. Vistīkamākā vieta varētu būt palodze. Taču pirms vietas piemeklēšanas svarīgi to iestādīt pareizā augsnē. Kaktusu substrātam jābūt pasmagam un ar mazu trūdvielu piedevu, turklāt viegli skābai līdz neitrālai pH 6,2-7,0. Veikalu dārzkopības nodaļās meklē augsni, kas paredzēta tieši kaktusiem. Tā sastāv no kūdras, melnzemes, grants augsnes, akmens un māla daļiņām. Kad stādi kaktusu, nevajadzētu aizrauties ar augsnes sablīvēšanu, jo augiem tīk rupjgraudaina un irdena augsne, turklāt saknēm ir nepieciešams gaiss.

Laistīšana

Aktuāls jautājums noteikti ir laistīšana. Šajā sakarā speciāliste atklāj, ka kaktusiem no pavasara līdz rudenim jāsaņem tiem paredzētais ūdens daudzums, bet ziemas mēnešos, kad tie atpūšas, laistīšana jāsamazina līdz minimumam, kas ietekmē arī kaktusu ziedēšanu. Lai vieglāk atcerēties – laisti tad, kad augsne jau pažuvusi, bet ne tad, ja tā vēl ir mitra. Laistīšanas sakarā svarīgi arī atcerēties, ka kaktusiem tīk silts (istabas temperatūrā) un mīksts ūdens.

Ziedēšana

Kaktusu īpašnieki noteikti gaida to brīdi, kad adatainais augs uzziedēs un atrādīs savu eksotiku, taču ne vienmēr to izdodas piedzīvot. Te pie vainas var būt dažādi iemesli, bet kā visbiežāk sastopamo Zane Purne min nepārciesto miera periodu. Ja kaktusi visu gadu aug nemainīgā istabas temperatūrā, tie neziedēs, tāpēc svarīgi tiem ziemas sezonā atpūsties – trīs mēnešus laistīt ļoti reti, teju reizi trīs nedēļās, vai tad, kad augsne jau izkaltusi.

Svarīgi pievērst uzmanību arī mēslošanai. To dara no pavasara līdz rudenim ar sukulentiem un kaktusiem paredzētiem mēslojumiem, kuros ir samazināta slāpekļa deva. Miera periodā nemēslo. Par spīti ieteikumiem, speciāliste tomēr iesaka ņemt vērā, ka kaktusi ir tādi paši telpaugi, kā visi citi. Visi augi nav vienādi, katram ir savas prasības pret dzīvi, un tas jārespektē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!