Foto: Shutterstock
Kad ziemai raksturīgie svētki nosvinēti, sākas ilgā pavasara gaidīšana, un šo laiku patīkamāku padara agrie pavasara augi, kas jau nopērkami ziedu bāzēs, lai rotātu mājokli pavasarīgā noskaņā. Prīmulas ir viens no agrākajiem pavasara augiem, kas ir gan viegli audzējams, gan ilgi ziedošs, tāpēc izpelnījies milzu popularitāti.

Prīmulas noteikti ir no tām puķēm, kas stendos parādās jau krietni pirms pirmajām pavasara vēsmām. Tas tāpēc, ka no sēklām šo augu var izaudzēt visu cauru gadu. Klāsts ir visai raibs – prīmulas var iegādāties dažādu šķirņu un visdažādākajās nokrāsās. Lai skaistie ziedi ilgi saglabātu savu daili mēnešiem ilgi, jāzina, kādā vietā podiņu turēt un kā par augu ikdienā rūpēties. Tad tas savu skaistumu attaisnos ilgtermiņā. Prīmulām raksturīgi lieli, samtaini ziedi – tie var būt gan vienkrāsaini, gan divos toņos.

Prīmulām ir kāda īpatnība, kas jāatceras – matainās lapas var izraisīt jutīgas ādas alerģiju. Nav pat jābūt tiešam kontaktam ar augu, lai parādītos tādas alerģiskas reakcijas kā niezoša āda, sarkani izsitumi u.tml.

Veikalos visbiežāk nopērkamas Kausu prīmulas, bet arī Parastā prīmula ir bieža viešņa veikalos tieši ziemas un pavasara sezonā. Prīmulas jānovieto vēsā, noēnotā, tomēr pēc iespēja gaišākā vietā. Kas attiecas uz augsni, tai jābūt trūdvielām bagātai, turklāt tā jāuztur viegli mitra visu laiku. Laistīšanai ļoti ieteicams izmantot lietusūdeni, bet, ja tas nav iespējams, nostādinātu ūdensvada ūdeni istabas temperatūrā. Nevajadzētu pieļaut pārliešanu, jo tad auga saknes var nopūt un ziedi ātri novītīs.

Ja vēlas, var lietot mēslojumu ziedošiem telpaugiem, bet ar to nevajadzētu aizrauties, jo prīmulas jau pašas par sevi ir ilgi ziedoši augi.

Kad prīmula podiņā noziedējusi, to var pietaupīt stādīšanai dārzā, kad zeme būs pietiekami atsilusi. Labvēlīgos apstākļos tās labi iejutīsies pēc tam arī dārzā. Vairāk par prīmulu audzēšanu dārzā lasi šeit.

Rakstā izmantota informācija no grāmatām ''Telpaugi. Enciklopēdija'' (Niko Fermēlens, Zvaigzne ABC) un ''Istabas augi'' (Rojs Lankasters un Metjū Bigs, Zvaigzne ABC).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!