Foto: Shutterstock
Egles ir skaistas, taču līdz ar to ienākšanu mājās, rodas arī apgrūtinājums – slaucīt sabirušās skujas ik pārdienas. Tāpēc, ja atradinies no auga iegādes tieši šī iemesla dēļ, iespējams, labpatiks doma par cipreses iegādi, kas nav tā sliktākā alternatīva eglei, turklāt skaisti izskatīsies visu cauru gadu.

Nebūt nav tā, ka cipreses ir tieši Ziemassvētku laika augs, patiesībā tas skaisti zaļos visu gadu, taču tieši šajā sezonā par to atceramies, jo zaļās rotas parādās lielveikalu dārza nodaļās. Ja esi lēmis par labu šim augam, noderēs padomi, kā pareizi par augu rūpēties, lai tas saglabātos sulīgi zaļš vēl ilgi.

Lai arī Kalifornijā (ASV) ciprese kā koks sasniedz augstumu līdz pat 25 metriem, kā telpaugu varam iegādāties šķirni 'Goldcrest', kurai raksturīgas sulīgi zaļas, mīktas skujas. Atsevišķas šķirnes ir ar gaišākām, citas ar tumšākām skujām, bet visas kā viens skaistas un pēc formas nedaudz eglītei līdzīgas, tāpēc jo īpaši piestāv mājas rotāšanai gada izskaņā.

Ja par augu nepienācīgi rūpēsies, zaļums ar laiku var kļūt dzeltens un nokalst, un te no svara ir gan temperatūra, gan mitrums. Šis eglītei līdzīgais augs, ko mēdz dēvēt arī par istabas cipresi, ziemā mīl uzturēties vēsās telpās, bet vasaras sezonā tai labpatiks pus ēna un siltums, citādi augs nokaltīs. Vasarā augs jālaista biežāk un augsnei jābūt mitrākai, taču ziemas sezonā, ja augs atrodas vēsā telpā, tam jābūt sausākam.

Foto: Shutterstock

Kāda ''Cālis'' foruma aktīviste, kurai ir pieredze cipreses audzēšanā, stāsta, ka augs ir pieticīgs, tomēr sauss gaiss, caurvējš cipresei nepatiks, to liecina pašas pieredze auga kopšanā. Labā ziņa, ka augam nekaitēs nedz kādu laiku pārāk sausa, nedz arī mitra augsne, tāpēc nav jābaidās, ka kādu reizi nesanāk veikt regulāro aplaistīšanu.

Grāmatā ''Telpaugu enciklopēdija'' (Niko Fērmēlens, Zvaigzne ABC) rakstīts, ka apsildāmā telpā ciprese izstīdzēs, tāpēc vislabāk to nolikt vēsākajā vietā mājoklī, kur ir gaišs un laba gaisa cirkulācija. Ziemas sezonā cipresei patiks, ja temperatūra nebūs zemāka par +5 līdz +15 grādiem. Siltākās telpās augs noteikti vairāk jāapgaismo un jālaista. Lai arī augam patīk gaišums, vajadzētu izvairīties no saskarsmes ar tiešiem saules stariem, īpaši pavasarī un vasarā, citādi skujas apbirs.

Ar mēslošanu nevajadzētu aizrauties, taču, ja šķiet, ka augam nepieciešamas papildu barības vielas, palutini to ar mēslojumu skujeņiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!