Foto: Shutterstock
Monstera ir viens no iespaidīgākajiem telpaugiem interesanto formu lapu dēļ. Kā telpaugs tas izvēlēts ļoti daudzu mājās, jo ir dekoratīvs un pamanāms, turklāt augs nav pārāk cimperlīgs. Taču ko augs cenšas pateikt, ja tam pēkšņi lapas paliek sausas?

Tā kā katram augam ir savas prasības un nav viennozīmīgu atbilžu visiem jautājumiem, Nacionālā botāniskā dārza oranžērijas augu nodaļas vadītāja Zane Purne iesaka par konkrēto likstu painteresēties pie kāda speciālista, jo, neredzot augu klātienē, grūti noteikt pārliecinošu cēloni. Tomēr kopumā var teikt, ka monsteru lapu kalšanu izraisa šādi faktori:

Par daudz mitruma sakņu sistēmā. Iespējams, augs ir pārlaistīts vai tas tiek darīts regulāri. Šajā gadījumā vajadzētu samazināt laistīšanu un darīt to reizi nedēļā – labāk mazāk nekā vairāk.

Krasa gaisa temperatūras maiņa, piemēram, sākoties apkures sezonai. Vēl monsterai var nepatikt, ja tā atrodas pie loga, zem kura ir apkures radiatori – vajadzētu pakāpeniski paaugstināt siltumu, nevis iegriezt uz pilnu jaudu. Tas noteikti arī var būt iemesls tam, kāpēc monsteras lapas pēkšņi maina savu izskatu.

Savairojušās bruņutis, kuras grūti ieraudzīt, arī var būt iegansts lapu kalšanai. Parasti tās novērojamas lapu apakšpusē, un tās jānomazgā ar saru otu un 45-50 grādu spirta šķīdumu.

Bez šiem iespējamiem iemesliem monstera var nebūt apmierināta, ja tai nācies padzīvot caurvējā vai pārāk tumšā vietā. Arī pārmēslošanas gadījumos vai gaisa sakņu nogriešanā lapas var likt par sevi manīt. Vēsa telpa un pārlaistīšana, salīdzinoši tumša vieta un iekaltēšana – arī šādas kombinācijas var rezultēties lapu kalšanā.

Rūpējies par augu un ievēro visu, kas tam ir vēlams, tad arī sulīgi zaļās lapas turpinās priecēt. Plašāk par speciālistes ieteikumiem monsteras kopšanā lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!