Foto: Shutterstock
Ja vēlies būt oriģināls istabas auga izvēlē, filodendrs tev neliks vilties, jo tā izskats nespēj atstāt vienaldzīgu. Augam raksturīgas lielas, mākslinieciskas formas lapas, taču, lai tās nenokalstu un augtu plašumā, par to ir pienācīgi jārūpējas, jo īpaši tāpēc, ka augam ir spēja attīrīt gaisu no toksīniem.

Filodendru dažādība

Filodendri atrodami dažādi – kāpelējoši, sarkanām lapām un pat krūmveida, tāpēc katrs var izvēlēties sev tīkamāko. Vijīgais filodendrs ar sirdsveida lapām vienmēr tiecas uz gaismu, tāpēc pat tad, ja augu novietosi istabas tālākajā stūrī, dzinumi tieksies uz loga pusi.

Liellapains ir divplūksnu filodendrs (Philodendron bipinnatifidum). Tam, augot lielākam, veidojas drukns dekoratīvs stumbrs ar rakstu, kurš rodas lapu pēdu vietās, lapai atdaloties no stumbra. Lapu kāti tāpat kā monsterai ir gari. Lielas lapas ir arī starainajam filodendram (Philodendron radiatum), ''Tavs Dārzs'' pastāstīja Latvijas Universitātes Botāniskā dārza telpaugu speciāliste Ingūna Gudrupa. Divplūksnu filodendrs ir kompaktāks – šī auga podu var regulāri nedaudz pagriezt pret logu, lai augums veidojas kompakts.

A post shared by @nomoreplants on Jan 9, 2018 at 5:32am PST

Auga kopšana

Filodendrus audzē barības vielām bagātā augsnē. Optimālā temperatūra ziemā tam ir 16-18 oC. Lai gan vasarā šiem augiem tīk mitrums, ziemā ar laistīšanu jāuzmanās. Lieks mitrums zemākā temperatūrā var izraisīt augu bojāeju, tāpēc jālaista mēreni. Vasarā gan nevajadzētu augu iekaltēt un labāk uzturēt substrātu nepārtraukti viegli mitru.

Filodendram piemērota būs gaiša, bet tanī pat laikā noēnota vieta un silts, mitrs gaiss, norāda ''Telpaugi.wordpress''. Vajadzētu ik pa laikam apslaucīt auga lapas ar mitru lupatiņu un augu rasināt.

Pavairot šo augu var, apsakņojot spraudeņus. Mēslot, līdzīgi kā citus tropiskos augus, vajadzētu aptuveni reizi divās nedēļās ar šķidro telpaugu mēslojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!