Foto: Shutterstock
Falenopšiem ir aizmetušies ziedpumpuri, bet tie sāk birt. Uz augiem parādījušās baltas pūtītes. Kas tās ir? Jautā Ausma no Limbažu novada.

Kolekcionārs, Orhideju audzēšanas skolas lektors Egons Tone domā, ka baltās pūtītes, kas izskatās kā mazi vates pikucīši, ir pūkainās bruņutis, ko pircēji parasti kā bezmaksas bonusu paņem līdzi no veikala. Kaitēkļi mājas apstākļos ļoti veiksmīgi vairojas un no nopirktajiem falenopšiem pāriet uz blakusesošajām puķēm. Pūkainās bruņutis barojas pa vienai vai kolonijās grūti pieejamās vietās: lapu žāklēs, uz pielapēm, dzinumu galos, uz ziedpumpuriem. Pieaugušos kukaiņus klāj nevis bruņas, bet balti vaskveida pavedieni. Pūkaino bruņutu kolonijas atgādina vates piciņas, kuras saspiežot izdalās sarkanīga sula. Kaitēkļi sūc augu sulu, izdala medus rasu.

Orhideju audzētājs piebilst, ka rudens beigās, ziemas sākumā orhidejām ziedpumpuru mešana ir bieži izplatīta parādība. Ziedi paņem ļoti daudz spēka, un, tiklīdz puķei kaut kas nepatīk, tā vispirms atbrīvojas no ziediem.

Iemesli var būt dažādi, piemēram, gaismas trūkums, caurvējš.

Egons Tone savu orhideju kolekciju aizsargā pret kaitēkļiem ar ļoti spēcīgiem profesionāliem ķīmiskajiem līdzekļiem, kuru iegādei vajadzīga speciāla apmācība un atļaujas. Arī sistēmas iedarbības insekticīds Actara 25, kas dārzkopības veikalos nopērkams 4 g paciņās, ir 2. reģistrācijas klases līdzeklis. Tomēr, ja falenopši ir kā sētin nosēti ar bruņutīm un tos vēlas atveseļot, insekticīdi jālieto (pret bruņutīm jācīnās ar spēcīgu ķīmiju, lai kukaiņi, sūcot saindēto auga sulu, aizietu bojā).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!