Foto: Shutterstock
Daudzi noteikti atceras, ka bērnībā teju katrā mājā uz kādas no palodzēm zaļoja alveja - viegli kopjams un maz uzmanības prasošs augs. Tagad pieticīgās alvejas vietu daudzos mājokļos ir ieņēmuši svešzemju skaistuļi, kuri ar savu košo zaļumu un krāšņajiem ziediem priecē acis un izdaiļo interjeru. Bet alveju tomēr nevajadzētu piemirst, jo tā var būt tev noderīga daudzos dažādos veidos.

Alvejas labās īpašības

Alveja jeb aloe vera jau sen tiek izmantota tautas dziedniecībā, lai ārstētu apdegumus, nobrāzumus un apstrādātu grieztas brūces. Vasarā aleveja noder odu un bišu kodumu radītās alerģijas un niezes mazināšanai. Auga želejveidīgā sula tiek plaši izmantota medicīnā un kosmetoloģijā, turklāt daudzus alvejas skaistumkopšanas un ārstnieciskos produktus ir iespējams pagatavot mājas apstākļos. Ziemā no alvejas sulas vari pagatavot efektīvu pretklepus līdzekli.

Ņem vērā, ka dziednieciskās īpašības augs iegūst tikai sasniedzot piecu gadu vecumu.

Kā kopt alveju?

Lai alveja tavās mājās justos labi un zaļotu daudzus gadus, nepieciešams ieverot pāris vienkāršus nosacījumus:

Pēc auga iegādes, pārstādi to māla podiņā. Bet nesteidzies to darīt uzreiz, ļauj augam iedzīvoties jaunajā mājvietā. Pārstādīšanu veic aptuveni pēc divām nedēļām.

Jaunajam podiņam jābūt aptuveni 2-3 centimetrus lielākam nekā alvejas sakņu un zemes podiņam.

Alveja neprasa biežu laistīšanu. Tās augsnes sastāvā jābūt zemei un smiltīm vienādās proporcijās.

Pēc pārstādīšanas novieto podiņu labi apgaismotā vietā. Ideālā gadījumā telpas gaisa temperatūrai vajadzētu būt 20-25 grādu robežās. Alvejai nepatīk tieši saules stari, to ietekmē augs var apdegt - lapas apbrūnēs un sāks nokalst.

Sausā laikā nelaisti alveju biežāk kā divas reizes nedēļā. Augsnes virsslānim ir jābūt pilnīgi sausam, citādi augs var sākt pūt. Lai nodrošinātu sausumu, vari pēc laistīšanas augsnes virskārtu pārbērt ar sausas zemes kārtiņu.

Ja telpā ir augsts gaisa mitrums, alveju var laistīt ļoti reti, tā kā augs spēj uzņemt mitrumu arī caur gaļīgajām lapām.

Ziemas periodā alveju ieteicams laistīt 1-2 reizes mēnesī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!