Foto: Shutterstock
Aloje ir viens no vieglāk audzējamiem augiem – tas nav jālaista daudz, tas pacieš saimnieku aizmāršību un to visu attaisno ar gaļīgām, skaistām lapām, kas skaisti slejas no poda. Taču, ja augam parādījušās kādas dīvainas pazīmes, to noteikti nevajadzētu ignorēt, bet noteikti vērst par labu, auga veselības dēļ.

Viena no likstām, kas var piemeklēt aloji, ir brūnganas, mīkstas lapas. Nacionālā Botāniskā dārza Oranžērijas augu nodaļas vadītāja Zane Purne atzina, ka šādas pazīmes - brūnganas, mīkstas lapas – var būt pirmie pavasara saules apdegumi pēc tumšās ziemas. Ja tā, tad tie ar laiku pazudīs.

Ja lapas ir arī mīkstas un šķiet vidū šķidras, tā noteikti ir kāda veida puve. Šādos gadījumos augu pazinēja rekomendē pēc iespējas ātrāk, tikko plankumi parādījušies, nogriezt traumētās lapas, ar cerībām, ka infekcija nav izplatījusies pa vadaudiem.

Vēl līdzīgas pazīmes var parādīties, ja augs ir pārlaistīts. Ja tas varētu būt cēlonis brūnganu un mīkstu lapu parādībai, augs noteikti jāpārstāda, jo lielākā daļa sakņu ir nopuvušas. Pārstāda augsnē, kurā labi daudz piejaukta rupja grants. Pēc tam jāievēro minimāla laistīšana, līdz brīdim, kad var jau redzēt veselīgu dzinumu veidošanos.

Gadījumā, ja esi aizmirsis, kādi ir alojei ieteicamie dzīvošanas apstākļi, kas jāievēro, lai tam viss būtu pa prātam, lasi šo rakstu par auga kopšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!