Foto: Shutterstock
Jūnijs allaž savaldzina ar kupli ziedošajām peonijām puķudobēs, tirgus plačos, gaidām gādīgās rokas, kas nogādās ziedus rotāt kāda mājokli. Ja esi saņēmis šos vasaras ziedus dāvanā vai vienkārši esi sarūpējis kuplu peoniju pušķi, ņem vērā šos pieredzējušo audzētāju padomus, kā ziedus saglabāt daiļus iespējami ilgāk.

Ja peonijas gatavojies likt vāzē no dārza, tad ielāgo peoniju dārza ''Ziedoņi'' audzētājas Dagnijas Voikas ieteikumu ziedus griezt tad, kad tas ir pusplaucis - vēl nav pilnīgi atvēries, pretējā gadījumā tie tik ilgi vāzē nerotāsies. Liela nozīme ir arī tam, kad peoniju ziedkātu nogriež, un šajā sakarā ieteicams to darīt vakarā, kad nav karstā saule. Pēc ziedkātu nogriešanas audzētāja iesaka peonijas atdzirdināt vēsā telpā, lielā ūdens daudzumā.

Visai bieži lielu loma ziedkāta ūdens uzsūkšanā nosaka tas, kā nogriezts kāts, taču šajā gadījumā nav nozīmes tam, vai kātu griež taisni vai slīpi – galvenais to darīt ar asu nazi, lai nesaspiežas stobršūnas un cirkulētu ūdens. Taču, kas tomēr jāievēro – ziedkāts jānogriež tā, lai pie cera paliktu 2-3 lapas, kas augam vajadzīgas ziedēšanai nākamajā gadā. Un vēl – no viena cera noteikti nenogriež visus ziedus, bet atstāj 2-3 ziedēt.

Kolīdz peonijas vāzē sāk vīt, speciāliste iesaka saīsināt kātu, jo visai iespējams, tas vairs tik labi neuzsūc ūdeni. Būtiski vāzi nenovietot karstā telpā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!