Foto: Shutterstock

Ieviešot mājoklī kādu istabas augu, visbiežāk arī vēlamies no tiem sagaidīt košus un skaistus ziedus. Lai arī to nevar sagaidīt no visiem istabas augiem, ir tādi augi, kuri zied ļoti ilgi un daži pat atkārtoti. Ilgi ziedošiem istabas augiem ir dažas kopīgas īpašības – tie jānovieto pēc iespējas gaišākā un vēsākā vietā, un vecie ziedi ir regulāri jānogriež.

Antūrija

Antūrija ir viens no tiem augiem, kuru ir grūti sajaukt ar kādu citu, jo tā eksotiskie ziedi un košās lapas ir grūti piedēvēt kādam citam augam. Šis augs pieder pie ārumu dzimtas augiem, kam raksturīgākā pazīme ir ziedkopa – vālīte, ko ietver liela, spīdīga sirdsveida lapa. Šis augs ir unikāls, jo tas neprasa daudz gaismas, kā arī, tas nodrošina ar eksotiskiem ziediem visu gadu. Šķirņu dažādība radījusi antūrijām baltus un sarkanus ziedus, retāk arī oranžus un rozā toņu. Optimālā gaisa temperatūra antūrijai ir 22 grādi, taču augs pārvarēs arī temperatūras pazemināšanos līdz 16 grādiem, ko var dēvēt par miera periodu. Jāņem vērā, jo zemāka temperatūra, jo augu nepieciešams laistīt retāk. Speciālisti pat iesaka šādu nosacīto piespieda miera periodu ik pa laikam izveidot, jo pēc tā ziedi kļūst vēl bagātīgāki.

Begonija

Begonijas varētu ierindoties pie zināmākajiem ilgi ziedošajiem istabas augiem, un ne velti. Auga tumši zaļajās lapās patvērušies ziedu ķekari, kas zied visu ziemu un pavasari, tāpēc arī tie ir tik pieprasīti telpaugi. Šis augs nepieprasa daudz gaismas, tāpēc to var izvietot sev vēlamā vietā mājoklī, un vajadzētu uzmanīties no pārliekas laistīšanas, jo tas var kaitēt augam. Lai izvairītos no šādām kļūdām, labāk begonijas apliet mazāk, nekā vairāk. Ja pamani tukšus ziedus, tie ir jānoplūc, lai netiktu patērētas barības vielas vecajam ziedam.

Cimbīdija

Cimbīdiju varētu ierindot arī pie viegli audzējamiem augiem, jo, ievērojot pāris nianses kopšanā, augs veido ilgi ziedošus ziedus gan ziemā, gan pavasarī. Auga šķirne "Snowgirl" ir populārākā no visām, jo tai ziedošie ziedi ķekarā ir prāvā daudzumā, un, lai arī tie ir ļoti līdzīgi orhidejai, cimbīdijai ir atšķirīga lapotne un ziedu skaits ievērojami lielāks.

Cimbīdijai ir nepieciešamas lielas temperatūras svārstības, vismaz par 10 grādiem, līdz pat 15 grādiem. Taču, kas ir svarīgi – augam jābūt novietotam pietiekamā gaisa cirkulācijā, un jāizvairās no pārāk noslēgtām vietām. Ja vēlies ilgi priecāties par cimbīdiju ziediem, to nedrīkst pārvietot, pirms pumpuri nav atvērušies, jo augs tos var nomest. Šis augs nav paredzēts laistīšanai, labāk tā apakšā novietot bļodiņu ar ūdeni, lai saknes varētu uzņemt tieši tik daudz šķidruma, cik nepieciešams.

Sanpaulija

Sanpauliju mēs mēdzam vienkāršoti dēvēt par vijolītēm, un tās pavisam noteikti ir iekarojušas mūsu sirdis ar sudrabaini mīkstajām lapām un trausli maigajiem ziedu čemuriem, kā arī krāsu toņu dažādību. Tieši tāpēc sanpaulija ir kļuvusi par vienu no populārākajiem ziedošajiem istabas augiem, turklāt tumši violetā šķirne ar krāšņajiem ziediem lutina visu cauru gadu. 

Ja respektēsim pāris auga prasības, ziedu skaistums mūs nepievils, bet līdz tam ir jāievēro temperatūra 20-25 grādu svārstībā, kā arī uzglabāšanas vieta gaišā vai daļēji ēnainā vietā, bet noteikti ne tiešos saules staros. Pastāvīgi mitra augsne sanpaulijai nav nepieciešama, tāpēc jāievēro mērenība, un, ja uz paliktņa ir sakrājies ūdens, tas noteikti jānolej, citādi augs var strauji iznīkt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!