Foto: Shutterstock
Valsts svētku laikā pieskaņojam gan ēdienu, gan galda noformējumu šim notikumam par godu, bet vai esi iedomājies, ka arī telpaugus var pieskaņot? Lapkriša laikā var manīt dārzā dažus augus, kas lapas iekrāso tumši sarkanas, piemēram, etiķkoks un mežvīns, taču ir arī telpaugi, kas īpaši tieši ar piesātināti sarkanvīna toni lapās.

Karaliskā begonija

Foto: Shutterstock

Viens no telpaugiem, kas aktuāls šajā sezonā un priecēs acis ar patriotiskas krāsas lapām, ir karaliskā begonija. Šim augam raksturīgas tumši sarkanas, palielas, stipri robotas lapas un mazi, rozā ziedi, kas parādās pavasarī un vasarā. Pievilcīgās krāsas dēļ augs ir dekoratīvs ar lapām visu cauru gadu, taču, lai tā būtu, jārūpējas, lai tas atrastos piemērotā vietā. Lai lapu krāsojums veidotos gana spilgts, augam nepieciešams labs apgaismojums un tas jāsargā no karstas saules. Karaliskā begonija labi jutīsies 18-22 grādu siltā telpā, tai jānodrošina mērena laistīšana un vēdināts gaiss telpā. Kas attiecas uz augsni, vajadzīga trūdvielām bagāta un caurlaidīga, un augs labi augs lēzenā, platā podā vai kādā traukā, lai lapas var brīvi izkārtoties, iesaka ''Smart Gardens''.

Svētkos iecienītā puansetija

Foto: Shutterstock

Viens no augiem, kas liecina, ka Ziemassvētki vairs nav aiz kalniem, ir puansetijas, kas patiesībā krāsas dēļ itin labi piestāv arī valsts svētku laikā. Atsevišķām šķirnēm raksturīgas tumši sarkanas krāsas lapas, kas rotā augu gluži kā rudens salnās iekrāsojušās koku lapas. Lai arī pēc lapu krāsas puansetijas atšķiras, kopšanā noteikumi ir vienādi. Pērkot jaunu augu, raugies, lai ziedi ir pumpuros vai tikko izplaukuši. Tas nozīmē, ka krāšņums acis priecēs ilgāku laiku.

Savukārt, kad augs atvests mājās, turi augu pa gabalu no radiatoriem un citiem sildelementiem, uzmani no caurvēja un nepārcenties ar laistīšanu – jālaista vien tad, kad augsnes virskārta ir sausa. Vairāk par puansetijas audzēšanu podiņā lasi šeit.

Graciozā koleja

Foto: Shutterstock

Nav daudz telpaugu, kas var lepoties ar košajām lapām, taču kolejas jeb skaistnātres ir viens no tiem. Un kas labi – augs piemērots ne vien telpu rotāšanai, bet siltajā sezonā tas var rotāt arī dārzu, balkonkastes, jumta dārzu, terasi u.c. vietas. Kā ''Stādīsim'' pastāstījusi Nacionālā botāniskā dārza oranžērijas vadītāja Zane Purne, šis augs galvenokārt izdzīvo tikai gadu, jo no tropiem nākušais augs pieradis pie siltiem apstākļiem un mūsu apkurinātās telpas pat nespēj to kompensēt. Taču dailes dēļ ir vērts pat papriecāties kaut sezonu!

Augam svarīgs siltums, gaisma un mitrums. Ja visi šie trīs komponenti tiks nodrošināti, augs priecēs acis ar skaistās krāsas lapotni. Lai saglabātu koleju lapu dekorativitāti, augam neļauj uzziedēt, jo ziedēšanas process prasa pārlieku daudz enerģijas un spēka. Kolīdz parādījušies pumpuri, izknieb tos.

Neparastā kalateja

Foto: Shutterstock

Vēl kāds interesants augs, kas noteikti pelnījies ierindoties šajā sarakstā, ir kalateja, kurai tumši sarkanā krāsa pavīd tieši lapu apakšā. Īpaši dekoratīvs augs, kas apbrīnojams no jebkura skatu punkta – no augšas veroties, lapas būs zaļas, bet no sāniem manīs arī karmīnsarkano toni.

Šis augs nav grūti kopjams, tas visai omulīgi jutīsies centrālapkures dzīvokļos, kur ir vienmērīgi silta temperatūra. Par vietas piemērotību turpinot, atvēli šim neparasto krāsu lapu augam kādu viegli noēnotu stūrīti, bet pārāk tumši kakti augam nepatiks, un par to augs liks manīt pēc lapām, mainot to krāsu. Laistīt gan šo augu vajag regulāri, vismaz divreiz nedēļā, par sliktu nenāks arī lapu rasināšana. Vairāk par šo telpaugu un tā kopšanu ikdienā lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!