Foto: Shutterstock

Sansevjēras (Sansevieria trifasciata) jeb tautā dēvētās līdakastes ir daudzu iecienīts telpaugs, tāpēc, ja zini kādu, kam tas izaudzis jau ļoti liels vai pats vēlies padalīties ar loloto rotu, pavairo to! Tas it nemaz nav sarežģīti!

Kā ''Tavs Dārzs'' atklāja Nacionālā Botāniskā dārza Oranžērijas augu nodaļas vadītāja Zane Purne, visvieglāk sansevjēru pavairot ar cera dalīšanu. Tad būs iegūts jau augs ar visām saknēm un nelielām lapām, turklāt tas ātrāk izaugs.

Ja nav spraudeņu, augu var pavairot ar horizontāli grieztiem lapu gabalu spraudeņiem, sākot no 6 līdz 8 cm garuma. Var spraust arī veselu lapu, bet, ja tā ir gara, to grūti nostiprināt augsnē, jo substrātā jāiesprauž tikai pats lapas gals. Lapu iesprauž kūdras un smilts maisījumā bez seguma un noliek gaišā un siltā vietā. Ļoti svarīgs priekšnosacījums – substrāts jāuztur viegli mitrs, bet nekādā gadījumā slapjš!

Grāmatā ''Telpaugi. Enciklopēdija'' (Niko Fermēlens, Zvaigzne ABC) noradīts, ka, šādi pavairojot raiblapainos augus, tiem vairs nebūs dzeltenas lapu malas.

Lapu gabala spraudenis jaunu augu izveido aptuveni pēc 6-8 mēnešiem. Vienam augam par spraudeņiem var paņemt visas lapas, ja tas ir vajadzīgs, jo no sakneņiem tas izdzīs jaunas. Tomēr telpaugu speciāliste iesaka pavairošanai ņemt 1-2 lapas, atkarībā arī no tā, cik liels ir augs.

Kad augs jau veiksmīgi pavairots un paaudzies, nedrīkst aizmirst par to pienācīgi rūpēties, un šeit palīdzēs apraksts ar auga pieticīgajām prasībām. Lai izdodas pavairot skaisto augu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!