Foto: Shutterstock

Vai tie būtu burkāni, selerija, ķiploki, burkāni vai kāds cits dārzenis, visbiežāk tos apēdam un nemaz neiedomājamies, ka varētu atkārtoti izaudzēt zaļumus vai jaunus dzinumus. Portāls Wisemindhealthybody.com apkopojis septiņus dārzeņus, kurus var atkārtoti audzēt un tad atkal priecēt garšu kārpiņas no jauna.

Sīpolloki

Iegādājoties sīpolloku buntīti veikalā ar visiem sīpoliņiem un saknītēm, noteikti nevajadzētu pēc zaļumu apēšanas tos izmest, jo no sīpola galviņas var izaudzēt atkārtoti jaunus zaļumus. Nolīdzini sīpolu kātiņus visus vienādā līmenī, liec tos nelielā glāzītē ar ūdeni tā, lai saknes pilnībā būtu ūdenī, un gaidi jaunu loku ražu!

Ķiploki

Nereti gadās tā, ka ledusskapī noglabātie ķiploki sākuši dīgt un šādos gadījumos tos nepavisam nevajadzētu izmest, bet gan ielikt glāzītē ar ūdeni un ļaut zaļumiem turpināt augt. Izaugušie zaļumi būs ļoti veselīgi un ķiploku garšas dēļ tos varēs izmantot gan svaigā veidā salātos, gan kā garnējumu dažādiem ēdieniem.

Āzijas kāposti jeb pak čoi

Salātu cienītājiem der aizdomāties par to, ka ne visas salātgalviņas pēc lapu apēšanas vajadzētu izmest, jo balto daļu, kas palikusi pāri, var ielikt nelielā trauciņā ar ūdeni un ļaut tam augt aptuveni divas nedēļas. Pēc tam, kad būs izveidojušās jaunas saknītes, to var iestādīt podā ar augsni un tad gaidīt jaunu salātlapu ražu.

Romiešu salāti

Foto: Shutterstock

Arī romiešu salāti ir starp tiem, kurus var atkārtoti izaudzēt. Tā kā šo salātlapu cieto, balto daļu tāpat neizmanto ēšanai, vispirms liec to traukā ar ūdeni. Kad no baltās daļas sāk augt jaunas lapiņas, pārstādi salātgalviņu podā ar augsni.

Burkāni

Arī burkānu cietos galiņus augšpusē, ko parasti nogriežam un neizmantojam, var ielikt lēzenā traukā ar ūdeni un tad gaidīt jaunus zaļos dīgstus, ko pēc tam var izmantot garnēšanai. Trauciņu ar dīgstošajiem burkānu gabaliņiem ieteicams novietot siltā un gaišā vietā, piemēram, uz palodzes.

Baziliks

Foto: Shutterstock

Ja no svaigās bazilika buntītes palikuši pāri kātiņi ar lapām, nevajadzētu ļaut tiem izkalst un aiziet zudībā, bet gan ielikt glāzē ar ūdeni, novietot saulainā vietā un ļaut augt jaunām lapiņām un saglabāt jau esošās. Kad kātiņi būs paaugušies, tos var ar saknītēm iestādīt podiņā un audzēt jaunus bazilika stādus.

Selerija

Arī selerijas kāti ir brīnumaugs, no kura pamatnes daļas var izaudzēt jaunus zaļumus. Nogriez selerijas kātu daļu, lai redzama gan baltā, gan zaļā daļa un liec to traukā ar ūdeni. Novieto trauku saulainā vietā, ik pa laikam nomaini ūdeni uz jaunu un siltu. Pēc pāris nedēļām no vidus daļas sāks augt zaļumi. Ja vēlies, vēlāk to var pārstādīt augsnē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!