Foto: Shutterstock
Mājas svētība ir daudzu iemīļots telpaugs, kas pieprasīts gan vieglās kopšanas, gan dailes dēļ. Ja auga lapas, izrādot protestu, sāk dzeltēt, tā noteikti ir zīme, ko nevajadzētu ignorēt, jo kaut kas tomēr mājas svētībai īsti nav pa prātam.

Kāda mājas svētības īpašniece Latvijas Radio 1 raidījumā ''Kā labāk dzīvot'' viešņām Zanei Purnei (Nacionālā botāniskā dārza oranžērijas augu nodaļas vadītāja) un Ingūnai Gudrupa (LU Botāniskais dārzs, telpaugu speciāliste) vaicāja, par ko liecina auga dzeltenās un nokaltušās lapas.

Telpaugu pazinējas skaidroja, ka iemesli šādam auga protestam var būt vairāki, bet visbiežāk tas ir pārlaistīšanas vai iekaltēšanas rezultāts. Var gadīties, ka lapas savu paskatu maina regulāra caurvēja dēļ, arī gaismas trūkums var to veicināt, tāpat arī kaitēkļu parādīšanās noteikti var būt iemesls tam.

Speciālistes gan piebilda, ka jāizvērtē arī, vai lapas dzeltē daudz vai pa vienai un reti – tas ir pavisam normāli, ja lapas nodzeltē pa vienai, jo tad augs tās nomaina. Tādā gadījumā dzelteno lapu nogriež un ļauj augam saņemt spēkus jaunu audzēšanai. Ja nu tomēr lapas dzeltē strauji un krietni vairāk kā dažas, tad gan jāpavēro savi paradumi. Iespējams, augam saknes ir pārlieku lielā mitrumā, vai tieši pretēji – augam trūkst ūdens. Vairāk par šī auga kopšanu lasi šeit, lai darītu visu mājas svētībai pa prātam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!