Foto: DELFI

Kaktusi jau paši par sevi ir tik pievilcīgi, ka ielikti podiņā tie jau grezni rotā telpu, bet, ja šāds noformējums šķiet pārāk vienmuļš, sastādi vairākus vienā traukā un tādējādi izveido tuksnesi traukā.

Idejas šādām kompozīcijām pēc atslēgas vārdiem ''succulent terrarium'' interneta dzīlēs var atrast simtiem variācijās – glāzēs, bļodās, cilindra traukos un pat spuldzītēs. Tieši stikla trauki būs tie piemērotākie, jo iestādītie augi būs labi redzami no visām pusēm. Atkarībā no vietas, kur vēlies šo kompozīciju izvietot, arī izvēlies trauka formu. Svarīgi izvēlēties piemērotu trauka lielumu, lai kaktusi nebūtu sastādīti pārāk blīvi, bet arī pārāk liels trauks nav vajadzīgs, jo tādējādi tikai izšķērdēsi augsni un akmentiņus. Manā gadījumā tas ir apaļš trauks, jo paredzēts to likt uz neliela, apaļa galdiņa, bet likšanai uz plaukta labāk derēs kas vertikāls.

Nepieciešamie materiāli kompozīcijai:

  • Kaktusi un sukulenti;
  • Stikla trauks;
  • Augsne kaktusiem (uz iepakojuma jābūt norādei);
  • Dekoratīvi akmentiņi.
Foto: DELFI

Lai stādīšana veiktos raitāk, vispirms izdomā, kā tieši vēlies sastādīt kaktusus, kur katram būtu piemērotākā vieta.

Foto: DELFI

Vispirms ieber kaktusu augsni līdz pusei, lai vieglāk iestādīt katru stādu. Tad pa vienam izņem no puķupoda (ja augs grūti nāk ārā, ar nazīti gar sāniem pastum to) un iestādi paredzētajā vietā. Tā turpini ar katru augu, līdz visi sastādīti traukā.

Izbārsti atlikušo augsni, izlīdzini pa visu trauku, līdz kaktusi pilnībā iestādīti, un saknes nav redzamas. Centies augsni pārāk nesaspiest, jo kaktusiem tīk rupjgraudaina un irdena augsne, turklāt saknēm ir nepieciešams gaiss.

Foto: DELFI

Kad kaktusi sastādīti un augsne pietiekami izbārstīta, virsū var izbērt dekoratīvos akmentiņus. Paraugies uz trauku no sāniem, lai redzētu, kur vēl trūkst akmentiņu, jo glīti izskatīsies, ja augsnes un akmeņu kārta būs redzama arī no sāniem. Ar akmentiņiem neskopojies, vismaz 1 cm bieza kārta izskatīsies ļoti gaumīgi. Ja ir kādi lielāki akmentiņi, traukā var izkārtot arī tos.

Foto: DELFI

Kad darbiņš aiz muguras, gatavo kompozīciju novieto tai paredzētajā vietā. Kā piemērota vieta būs tā, kur nespīd tieši saules stari, jo pavasarī augs var apdegt, taču tanī pat laikā šai vietai jābūt gana saulainai un gaišai. Vairāk par kaktusu kopšanu ikdienā, ieskaitot laistīšanu un mēslošanu, var uzzināt šeit.

Ieteikums!

Ja dekoratīvie akmentiņi ir vairāk, vispirms traukā var iebērt tos, tad augsni, un pa virsu atkal akmentiņus.

Vēl interesantāk izskatīsies, ja kādā slānī iebērsi arī smalkās smiltis.

Radošai kompozīcijas izveidei var izmantot arī sūnas – tās saliec pa virsu starp akmentiņiem vai noklāj ar tām visu virskārtu. Ja kompozīcijā liec sūnas, tad laistīšana ir jāveic vēl retāk, jo tās labi uzsūc mitrumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!