Foto: Shutterstock

Siltajās zemēs teju uz katra stūra var redzēt cēlās palmas, un, lai arī šķiet, ka mūsu klimatiskajos apstākļos palmām nav tā piemērotākā vide augšanai, ir visai daudz palmveidīgo telpaugu, ko var izaudzēt pašu mājās. Ja vēlies mājās ieviest ko eksotisku, tad kāds no šiem augiem būs kā radīts zaļā stūrīša papildināšanai. Par šo augu dažādību un kopšanu portālam TavsDārzs.lv stāsta Latvijas Nacionālā botāniskā dārza oranžērijas augu nodaļas vadītāja Zane Purne.

Palmas vārds asociējas ar kaut ko pamatīgu un stabilu - majestāstisko izskatu, ilgmūžību un zaļo kuplumu, ko sniedz palmas, nespēj aizstāt neviens cits augs. Kā stāsta augu pazinēja Zane Purne, tad palmas ir vieni no tiem retajiem augiem, ko nemaz nevar tik viegli likvidēt pat dažu gadu desmitu laikā, kā tas varbūt ir ar citiem telpaugiem, ja tie kļuvuši par traucēkļiem.

Tāpēc izvēlei palmām par labu ir jābūt īpaši pārdomātai, gluži tāpat, ja nolemts ģimeni papildināt ar kādu mājdzīvnieku, piemēram, kaķi vai suni, jo jebkura palma kļūs piederīga ģimenei savas ilgmūžības dēļ.

Palmu dažādība

Foto: Shutterstock

Dabā palmas sastopamas visu kontinentu tropu un subtropu apgabalos, tās aug no ūdens piekrastes zonas līdz pat augstkalnu nogāzēm, tāpat palmas atrodamas arī purvos, tropu mežos, savannās un dedzinošo tuksnešu oāzēs.

Areku dzimtā ir aptuveni 198 palmu ģintis un 2650 sugas, no kurām telpās audzē 20-30 palmu dažādību. Lielākā daļa palmu ir koki ar vienāda resnuma stumbru, kura galotnē izretojies simetrisks lapu pušķis, bet ir arī palmas, kuras sastāv no daudziem stumbriem, veidojot puduri.

Varētu domāt, ka palmām patīk saules karstums, taču patiesībā palmas nav saulmīles un tām nepatīk tieši saules stari, tieši tāpēc šie augi ir ideāli telpaugi, jo tie pacieš noēnojumu. Kā izņēmumus Zane Purne min dateļpalmu un kokospalmu, tām gan patīk augt tiešos saules staros.

Ja dateļpalma vai tai līdzīgas sugas vēl visai bieži tiek audzētas telpās, tad kokospalma - nē, jo tai dīgšanas apstākļi ir sarežģīti un pirmais augšanas gads ir ļoti grūts.

Augstumā no metra līdz četriem

Lai arī palmas neiedalās kā lielas un mazas, tomēr šim faktoram palmu iegādes brīdī jāpievērš uzmanība. Ja nelielā telpā noliks lielu palmu, kas ar laiku sāks traucēt pašiem cilvēkiem, tad nekas cits neatliks, kā pārvietot to uz lielāku istabu, jo palmas nevar tā saīsināt, kā to var izdarīt ar gumijkokiem un citiem telpaugiem. Nelielām telpām izvēlies palmas, kas neizaug garākas par diviem metriem, bet plašākām telpām vari izvēlēties arī trīs un četrus metrus augstas palmas.

Ja vēlies telpaugu kolekciju papildināt ar kādu palmveidīgo augu, vari izvēlēties zemo pundurpalmu, kas aug kā krūms, savukārt arekas palmas stumbrs atgādinās bambusa stumbru, un arī šis augs ieviesīs eksotiskas noskaņas mājās. Lielā likuala ar tievo stumbru un vēdekļa lapām galotnē var sasniegt divu metru augstumu, bet daiļā hamedoreja un vienkrāsainā hamedoreja no atvasēm veidos resnāku stumbru. No lielajām palmām vari izvēlēties dienvidu livistonu, hoveju, fēnikspalmu vai vašingtonijas palmu.

Audzēšanai labvēlīgi apstākļi

Visām palmām patīk silts, tīrs un svaigs gaiss. Tās necieš caurvēju, spilgtus tiešas saules starus, bet labprāt aug gan noēnotā, gan arī tumšā telpā. Ja palmas novietotas ziemas dārzā vai telpā ar jumta logiem, tad auga stumbri vienmēr būs taisni un lapu pušķi - simetriski izvietoti apkārt, bet, ja telpā ir tikai viens logs, tad palma ik pa laikam jāpagroza, lai izvairītos no salīkuša stumbra un kupla lapu biezokņa tikai vienā pusē, skaidro augu speciāliste.

Palmas, gluži tāpat kā citi telpaugi, necieš krasas un pēkšņas temperatūras svārstības. Ja jāizvēlas augu audzēt karstā vai aukstā telpā, tad vienmēr labāk izvēlēties vēsākās telpas. Optimālā temperatūra šiem augiem ir +18 līdz +20oC.

Vienmērīgs mitrums ir vajadzīgs visām palmām, neskatoties uz to, vai tās nākušas no purva vai karstajām tuksneša smiltīm. Mazas palmas nav grūti apliet, bet lielu podu gan jau būs grūtāk.

Zane Purne stāsta, ka visbiežāk pieļautā kļūda ir to laistīšanā, uzlejot ūdeni, kas samitrina augsnes virskārtu vai tikai līdz pusei, atstājot auga saknes sausas. Laistīšanā vienmēr jāpievērš uzmanība tam, lai no poda apakšas iztecētu ūdens, tad visas saknes būs padzirdītas.

Palmas jāstāda auglīgā un irdenā augsnē ar neitrālu augsnes reakciju. Irdenajai augsnei jābūt pasmagai ar velēnu – māla piedevu, lai noturētu arī smago virszemes daļu. Palmām sakņu sistēma ir vērsta dziļumā, tādēļ jāizvēlas ne tik ļoti platus, bet vairāk dziļus podus. Pārstādot palmām nav ieteicams izjaukt sakņu kamolu, var vienīgi uzmanīgi noņemt veco augsni un izgriezt vecās, sakaltušās un iebojātās saknes. Ja nepieciešams, palmas vislabāk pārstādīt pavasarī.

Palmas mēslo no pavasara līdz vēlam rudenim aptuveni divas reizes mēnesī, bet ziemā, kad gaismas ir salīdzinoši maz un augs ir miera periodā, var iztikt arī bez mēslošanas.

Visām palmām lielākie ienaidnieki ir tīklērces un bruņutis, kuras parādās, kad kaut kas nav labi ar audzēšanas un kopšanas apstākļiem, rezumē speciāliste.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!