Biežie ceļotāji, kas devušies saules un vitamīnu devu smelties uz eksotiskām zemēm, kā suvenīrus var atves ne tikai priekšmetus, kas ar laiku noputēs plauktā, bet arī eksotisko augļu sēklas to audzēšanai. Portāls manonamai.lt eksperimentu piekritējiem ierosina izmēģināt izaudzēt avokado vai granātābolu no augļu sēklām.

Ko var izaudzēt un kā to pareizi darīt?

Ja ir bijusi iespēja rokās turēt svaigu, tikko noplūktu avokado, papaiju, vīģes, liči un citus eksotiskos augļus, tad vari pataupīt to sēklas, lai pamēģinātu tās iestādīt siltajā mājoklī. Var eksperimentēt ar jebkuru eksotisko augli, kam ir sēklas, taču pirms tam vēlams nedaudz iepazīties ar piemērotiem apstākļiem konkrētajam augam. 

Svarīgi vispirms izvēlēto sēklu kārtīgi noskalot no augļa mīkstuma un pēc tam ļaut tai pilnībā nožūt uz papīra salvetes vai dvieļa, kas labi uzsūc mitrumu. Kad sēklas ir izžāvētas, tās var stādīt atbilstošā augsnē (citrusaugiem nepieciešama skābāka augsne). Pēc iestādīšanas jebkura eksotiska auga audzēšanā ir jāievēro, lai to neskartu caurvējš un straujas temperatūras maiņas, bet tas augtu pēc iespējas saulainākā vietā. Šo augu audzēšanā noteikti nevar peļaut aizmāršību, jo tiem nepieciešama regulāra aplaistīšana. Ir daži eksotiski augi, kur tik ļoti nemīl pārlieku lielu siltumu – citronu, apelsīnu un laima koki, kā arī vīģeskoks daudz labāk augs vēsākās telpās.

Granātābola audzēšana

Granātābola sēklas var izmantot, lai izaudzētu nelielu kociņu ar sārtiem ziediem. Veiksmīgākam eksperimentam iesēj vairākas sēklas atsevišķos traukos, lai būtu lielāka iespēja kādai no tām izdīgt. Granātābolam patīk saulainas vietas, tāpēc nevajag uztraukties par lapu apdegšanu, ja tas tiks turēts uz palodzes saules pusē. Šaurās un tumšās vietās granātābols noteikti neizaugs, jo tam nepieciešams plašums un gaisma. Tāpat svarīga ir bagātīga augsne, kas jāapsmidzina ar ūdeni no rīta un vakarā.

Granātābola audzēšanā svarīgi izmantot nogatavojušās, cietas un tumši sarkanas sēklas. Granātābols ir viens no retajiem augiem, kura sēklas ir jāstāda ar visu augļapvalku, un tās nevajag nosegt ar augsni. Lai tās izdīgtu, tām ir jābūt zemes virspusē. Pirms stādi sēklas, tās ir kārtīgi jānomazgā un jāizžāvē uz papīra salvetes. Kad sēklas ir iestādītas, apklāj trauku vai podu ar plēvi un atstāj to tik ilgi pārklātu, līdz sēklas izdīgušas līdz plēvei. Svarīgi laistīšanu veikt ar ūdens smidzināšanu, nevis tiešu liešanu uz sēklām. Vislabāk granātābolus stādīt pavasarī, kad saules gaisma ir visintensīvākā un spilgtākā.

Avokado audzēšana

Avokado ir viens no visvieglāk audzējamajiem eksotiskajiem augļiem, kas itin labi vari izaugt arī mūsu klimatiskajos apstākļos, ja vien tiek ievēroti visi priekšnosacījumi. No avokado kauliņa tas izaugs ātri, taču ne vienmēr var sagaidīt to ziedēšanas laiku, taču pat bez ziediem tas izskatās eksotiski un neparasti.

Izaudzēt avokado var arī no veikalā iegādāta augļa kauliņa, bet svarīgi ir izvēlēties pēc iespējas gatavāku avokado – tam jābūt mīkstam, lai piespiežot ar pirkstiem, tas viegli iespiestos. No avokado ir jāizņem vesels kauliņš un tas kārtīgi jānomazgā zem tekoša ūdens, lai tam nebūtu pielipis augļa mīkstums. Pēc tam vairums pieredzējušie audzētāji iesaka nomizot ārējo apvalku avokado kauliņam, lai netiktu aizkavēta augšana. Nomizotajā avokado ir jāiedur 3-4 bambusa irbulīši.

Izmanto jebkādu glāzi vai trauku, kurā var iepeldināt avokadu kauliņu tā, lai kociņi atbalstītos uz trauka malām un tie neļautu kauliņam pilnībā nosegties ar ūdeni. Vismaz pusei ir jābūt iemērktai ūdenī, bet virspusei ir jābūt atklātai. Kad tas paveikts, kauliņš ir jāliek audzēt saulainā vietā, un ik pārdienas jānomaina ūdens. Ar laiku kauliņa apakšā izdīgs saknes un augšpusē sāks stiepties dzinums ar ovālveida lapām. Kad tas ir noticis, augu var iestādīt augsnē un turpināt koku audzēt puķu podā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!