Foto: Shutterstock
Lai arī vairumam joprojām ir aizspriedumi, ka telpaugu kopšana ir sarežģīta, laikietilpīga un tiem mājās nav vietas, tad patiesībā šis ir viens no tiem augiem, kas cerības attaisnos, jo tas neprasa nedz priekšzināšanas par augu, nedz arī daudz rūpes ikdienā.

Spatifīlai raksturīgi eleganti un skaisti baltas krāsas ziedi, kas līdzīgi kallām, un ne velti, jo augs ir ārumu (kallu) ģints telpaugs. Lapas šim telpaugam ir gludas, spīdīgas, tumši zaļas lancetveida ovālas lapas ar nedaudz viļņainu reljefu, savukārt starp baltajām seglapām rotājas dzeltena ziedu vālīte pa vidu. Spatifīla ir indīgs augs, tāpēc tas jāglabā vietās, kur mazi bērni vai mājdzīvnieki nevar piekļūt.

Šim telpaugam nepieciešama labi drenēta, barības vielām bagāta augsne ar viegli skābu reakciju. Spatifīla ir viens no retajiem telpaugiem, kam patiks tumša, ēnaina vieta un paaugstināts gaisa mitrums, tāpat tas neprotestēs, ja kādu reizi būs aizmirsts aplaistīt, galvenais ir ievērot mērenību – tam nepatīk nedz ilgstoši sausuma, nedz mitruma periodi.

Optimālākā temperatūra šim augam būs virs +18 grādiem, bet ziemas periodā ne zemāk par +16 grādiem. Neskatoties uz to, ka augam tīk tumšas vietas, tas bagātina gaisu ar skābekli un mitrina to, tāpēc jāievēro visas auga prasības, lai mēs to saņemtu. Šo telpaugu var ik pa laikam aprasināt, bet laistīšanai jāizmanto ūdens istabas temperatūrā vai silts (nekādā gadījumā auksts). Spatifīlai miera periods ir no oktobra līdz janvārim, un šajā periodā augs jālaista retāk.

Telpaugs prot izrādīt nepatiku pret apstākļiem – ja lapas iedzeltējušas, tad zini, ka tas atrodas pārāk gaišā vietā, bet, ja lapas kļūst brūnas un birst, iespējams, augs ticis pārlaistīts.

Ja ziedi ir noziedējuši, tie ir jānogriež, augu ieteicams reizi gadā pārstādīt, to vēlams audzēt platā un lēzenā puķu podā, jo sakņu sistēma augam ir sekla. Arī ar mēslošanu nevajadzētu aizrauties – reizi mēnesī vai divos būs gana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!