Garšaugu audzēšanai telpās ir vairākas priekšrocības - allaž pa rokai ir svaigi zaļumi, aci priecē pašas rokām veidots un kopts košums, turklāt dzīvie augi uzlabos arī mājokļa gaisu. Kā to īstenot?

Pirms ķerties pie darba, jāizvērtē, kura palodze būs vispiemērotākā šim mērķim - kura ir saulainākā mājokļa puse. Garšaugus labāk audzēt dienvidu vai rietumu pusē. Ja logi iziet uz ziemeļu vai austrumu pusi, nepieciešama papildu gaisma, izmantojot lampas.

Jāizdomā, vai zaļumi un garšaugi tiks audzēti vienā podā, vai katram būs sava "mājvieta". Vienā lielā podā vēlams audzēt tādus augus, kam nepieciešama līdzīga kopšana.

Ļoti būtiska ir piemērota augsne un labas sēklas - tās labāk iegādāties specializētajos dārzkopības preču veikalos. Svarīgs faktors sēklu izvēlē - derīguma termiņš un izcelsme. Vēlams, lai sēklas būtu audzētas mūsu reģionā vai vismaz paredzētas audzēšanai tādos pašos klimatiskajos apstākļos.

Pirms sēšanas vēlams sēklas iemērkt kālija permanganāta jeb zilo graudiņu šķīdumā un noskalot ar tīru ūdeni, lai nodrošinātos pret iespējamām augu slimībām. Iesētās sēklas jālaista ar nostādinātu istabas temperatūras ūdeni. Svarīgi nepārcensties, augsnei jābūt mitrai, tomēr ne pārlieku slapjai.

Lai topošā raža labāk attīstītos, garšaugu podiņš ir regulāri jāapsmidzina, nodrošinot papildu mitrumu. Speciālisti iesaka regulāri bagātināt augsni ar minerālvielām, ko var iegādāties dārzkopības preču veikalos.

Pat, ja šaubies, vai iecerētos garšaugus var audzēt uz palodzes, droši izvēlies visus savus iecienītos zaļumus. Kas izaug dārzā, var augt arī istabas apstākļos. Protams, uz palodzes izaudzētie garšaugi nebūs tik lekni un sulīgi kā tie, kas aug zem atklātas debess.

Dārzkopji iesaka garšaugus sēt februārī un atkārtoti - aprīlī, kā arī jūnijā un augustā. Rudenī un ziemā var audzēt sakņu pētersīļus un selerijas. Audzēšanai iekštelpās der arī dārza pupumētra, gurķumētra, lapu kārvele, majorāns, rozmarīns, estragons, lupstājs, vībotne, rukola, sinepju salāti, arī skābenes.

Ja tev ir vēlme saviem spēkiem audzēt ekoloģiski tīrus zaļumus un ir pieejama saulaina palodze - izmēģini! Vēlam bagātu ražu un daudz prieka!

Piemērotākie un populārākie garšaugi audzēšanai uz palodzes:

Dilles

Populārākajam Latvijas garšaugam patīk saules gaisma. Pirmā raža pieejama jau 25 dienas pēc iesēšanas. Veikalos pieejamas sēklas gan audzēšanai dārzā, gan iekštelpās, izvēlies ātraudzīgas šķirnes sēklas.

Baziliks

Ir pieejami vairāki bazilika veidi, kuri atšķiras pēc krāsas, aromāta, kā arī lapu izmēra. Baziliks ar zaļām lapām lielākoties ir izturīgāks un ātrāk aug, savukārt sarkanlapu bazilikam patīk labi drenēta augsne. Baziliks nav kaprīzs augs, viss, kas nepieciešams - laicīgi to aplaistīt.

Pētersīlis

Lai gūtu labu pētersīļu ražu, ieteicams pirms sēšanas sēklas noskalot ar siltu ūdeni un diennakti turēt mitrumā. Pētersīlis ir divgadīgs augs - ja to audzē ēšanai, nevis sēklām, tad ņem vērā, ka otrajā gadā pētersīļa lapas vairs nav tik maigas un garšīgas.

Kressalāti

Ļoti vienkārša kopšana. Vienīgais, kas augam nepieciešams - pēc iespējas vairāk svaiga gaisa!

Piparmētras

Šis garšaugs uz palodzes jūtas "kā mājās". Salīdzinoši vienkāršs augs, kura vienīgās vajadzības ir labs apgaismojums un regulāra laistīšana. Audzēšanai telpās var izvēlēties jebkuru piparmētru šķirni.

Maurloki

Optimālais variants garšaugu podiņam tiem, kam garšo sīpolloki. Svarīga nianse - nekādā gadījumā nedrīkst griezt pirmos parādījušos lociņus! Pretējā gadījumā jauni loki vairs neaugs.

Spināti

Ja sēklas ir pareizi iesētas, spināti ir pieticīgi un vienkārši kopjami. Spinātu sēklas pirms sēšanas ir jāizmērcē, pēc tam jāizžāvē un jāsēj ne pārāk dziļi - lai asniem pietiktu spēks izlauzties virs zemes. Spinātiem nepatīk bagātīga laistīšana.

Salvija

Foto: PantherMedia/Scanpix

Augs ar skaistiem violetiem ziediem un ļoti aromātiskām lapām. Salvija ir ne tikai populārs ārstniecības augs, bet arī izcils garšaugs, kas piešķirs īpašu aromātu gaļas ēdieniem. Garšaugs nav kaprīzs un labi pielāgojas iekštelpu apstākļiem. Salvija mīl sauli, bet necieš pārlieku mitru augsni.

Timiāns

Foto: PantherMedia/Scanpix

Daudzgadīgs, aukstumizturīgs augs. Pamatnosacījumi timiāna audzēšanai - viegla, sausa un kaļķaina augsne, daudz gaismas. Timiānam ir kupli dzinumi un sulīgas lapas. Pievērs uzmanību - pirms ziedēšanas jaunie dzinumi ir jāapgriež, veicinot jauno lapiņu augšanu. Pieejamas dažādas timiāna šķirnes, bet vislabākais aromāts ir sudrablapu timiānam. Garšaugs lieliski papildinās sacepumus, zupas un salātus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!