Katrs dārzkopis apstiprinās, ka ikvienai mājvietai var atrast piemērotu telpaugu un izdaiļot interjeru ar dabas aksesuāriem. Antūrija ir viens no ziemas sezonas krāšņākajiem augiem, kas ar savu grezno pievilcību nespēj atstāt vienaldzīgu, tieši tāpēc augs iemantojis daudzu uzticību, turklāt tā kopšana neprasīs daudz iemaņu un laika.

Antūrija pēc izskata nedaudz atgādina kallas, un tam ir pamatots iemesls. Antūrija ir ārmulu jeb kallu dzimtas augs ar tumši zaļām lapām uz gara kāta, sarkanām vai citas košas krāsas, piemēram, rozā seglapām, kas izskatās kā ar vasku noklātas un kas ieskauj sīkus, vālītēs sakārtotus ziediņus. Ziedu vālīte var būt par 10-20 centimetru gara.

Kas attiecas uz antūriju kopšanu, tad jāzina - kā telpaugs ir piemērots Šercera antūrija. Tās audzēšanā jāievēro, lai augsne būtu smilšmāla vai smaga māla zeme. Tā kā antūrijas ir tropu augi, tad tām patīk paaugstināts gaisa mitrums un noteikti ne tieši saules stari. Ja telpā gaiss ir sauss, tad ieteicams rasinās lapas, bet ne ziedus.

Antūrijām patiks augsne, kas sajaukta vienādās daļās no universālā telpaugu substrāta un orhideju augsnes. Ikdienā augsni nedrīkst pārlaistīt, un ik pa laikam jāļauj augsnes virskārtai apžūt. Vēl labāk, ja augs tiek nodrošināts ar mitrumu caur lapām, rasinot tās ar ūdeni. Nevajadzētu pieļaut, ka augam saknēs ir sastāvējies ūdens, jo tas veicinās sakņu puvi. Tāpat jāuzmana augs no caurvēja.

Gadījumā, ja augs kādu laiku pārstājis ziedēt, to var nolikt vēsākā vietā, raksta Telpaugi.wordpress.lv. Optimālā gaisa temperatūra antūrijām ir +20 oC, bet neilgu laiku augs pacietīs arī +16 oC. Portāla Calis.lv foruma aktīvisti, kam ir pieredze ar antūriju audzēšanu, min, ka reizi gadā ir pat vēlams augu noturēt vēsākā vietā uz piespiedu miera periodu, jo pēc tam tas bagātīgāk ziedēs.

Antūrijas ir apbrīnojami augi gaismas mazprasīguma dēļ. Pat tumšajos rudens un ziemas mēnešos tās krāšņi zied bez papildu apgaismojuma, taču, lai šī labā īpašība saglabātos ilgstoši, augu ieteicams mēslot vismaz reizi divās nedēļās ar mēslojumu ziedošiem telpaugiem.

Ja augšanas laikā kāda lapa ir bojāta vai zieds nokritis, tad to noteikti jānoņem, neatstājot pie auga saknēm. Ik pa laikam arī ieteicams izgriezt vecos kātus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!