Ja esi kādreiz apjūsmojis augu, kuram ir izteikti spīdīgas, tumši zaļas un apvilktas lapas, tad zini – tas ir gumijkoks. Tā kā šim telpaugam piemīt spējas attīrīt gaisu, to būtu vēlams ieviest katrā mājoklī un biroju telpās.

No tropiskajiem apgabaliem atnākušais gumijkoks izrādās ir viens no izplatītākajiem telpaugiem, taču ne katrs zina tā labās īpašības un apstākļus, kas tiem ir vispiemērotākie. Pārsteidzoši, ka gumijkoku dzimtene ir tropu apvidi un tur tiem augšana sākas milzīgo koku pakājēs, bet neskatoties uz to, augs itin labi pielāgojies mūsu apstākļiem un spēj pilnvērtīgi izdzīvot mūsu sausajā gaisā. Protams, auga vizuālais izskats atšķiras no tā, vai ir audzis iekštelpās, vai mitrā un siltā klimatā, tomēr tā ''dzelzs'' raksturs stājas pretim visām grūtībām. Ja ievērosi augam nepieciešamo aprūpi, tas gan izskatīsies kā mākslas darbs, gan pildīs veselībai tīkamas funkcijas.

Šķirnes

Šim telpaugam ir vesela saime jeb šķirņu kolekcija, sākot no zināmākie nosaukumiem, un noslēdzot ar pavisam eksotiskiem. Bengālijas gumijkoks, Bendžamina gumijkoks, krāšņlapu gumijkoks, deltveida, lirveida un ložņu gumijkoki ir tikai daži no plašā sarakstu klāsta, tomēr visiem zināmākais un mājokļos visbiežāk sastopamais ir parastais gumijkoks, no kura arī sākotnēji tika iegūts dabiskais kaučuks.

Parastā gumijkoka labvēlīgie apstākļi

Parastais gumijkoks (Ficus elasica), ko sarunvalodā mēdz dēvēt arī par fikusu, zari ar sulīgajām lapām veidojas lēni, taču tas tikai tāpēc, ka tas zemapziņā ir pieradis augt kā liāna pretim gaismai. Gumijkoks ir izturīgs, un tas spēj augt pat ļoti ēnainā vietā, taču tad var nevairoties zari. Lai augam izveidotos zaru vainags, tam pavasara laikā ir jānogriež galotne. 

Tā kā gumijkoks ir tropu augs, tad tam ir nepieciešama regulāra mitrināšana, tāpēc tam labpatiks lapu apsmidzināšana ar ūdeni un to regulāra apslaucīšana. Ar laistīšanu gan nevajadzētu aizrauties – to vajadzētu darīt tikai tad, kad augsne ir izžuvusi. 

Pārstādīšana gumijkokam ieteicama vien tad, ja pods ir kļuvis pārāk mazs. Kas attiecas uz mēslošanu, tas jādara reti un tikai ar augsni, kas satur maz slāpekļa. 

Lapu biršanas cēloņi

Ja tavs gumijkoks saskāries ar lapu nobiršanu, tas liecina par to, ka augam ir stresa situācija, jo tieši tādā veidā tas atspoguļo augšanas grūtības. Tam par iemeslu var būt gan neatbilstošs novietojums, gan nepiemērots mitruma daudzums. Ņem vērā, ka gumijkoka augsnei nevajag būt slapjai, bet gan mitrai, lai saknes nesāktu pūt, tāpat, vislabākais novietojums augam būs mājokļa rietumu pusē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!