Sukulenti pamatoti ieņēmuši stabilu pozīciju telpaugu vidū, jo to vieglā apkope un nelielās prasības sekmīgai augšanai, ir labi saprotamas pat tiem, kuriem varbūt nav ''zaļo pirkstiņu''.

Botāniķi arvien biežāk atgādina – visi kaktusi ir sukulenti, bet ne visi sukulenti ir kaktusi. Tātad – kaktusi ir tikai neliela sukulentu daļa, un plašajā piedāvājumā katrs var atrast kaut ko savai gaumei tīkamu. Krasula, ripsālis, alveja, eiforbija – šī ir tikai neliela daļa no plašā klāsta. Kad izvēle izdarīta, nepietiek vien ar auga iegādi, ir jāzina dažas nianses, kā par sukulentiem rūpēties.

Viens no svarīgajiem priekšnoteikumiem, lai sukulents justos labi telpā, ir gaisma. Tiem nevajadzētu būt tiešiem saules stariem, kur augs var izkalst pavisam ātri, bet vismaz sešas stundas no dienas augam vajadzētu atrasties gana gaišā vietā, raksta portāls Succulentsandsunshine.com.

Sukulenti, pateicoties uzkrātajām rezervēm, bez ūdens var izdzīvot salīdzinoši ilgi. Kādu laiku aizmirstot par auga aplaistīšanu, tas neaizies bojā, taču rezerves nav bezgalīgas un pienāk brīdis, kad ūdens nepieciešams arī sukulentam. Pirms laisti augu, pārliecinies, ka augsne ir gana izkaltusi. Ja piespiežot pirkstu zemei, jūti mitrumu, augu vēl nevajadzētu laistīt. Nekad nelej ūdeni uz paša auga lapām, lai tur nepaliek ūdens lāses, citādi augs var nopūt. Ziemā var pietikt ar laistīšanu reizi divās nedēļās, bet miera periodos tie jālaista varbūt pat tikai reizi mēnesī vai vēl retāk.

Jebkuram sukulentam bīstamāka par pārmērīgu sausumu ir pārlaistīšana. Nevajadzētu tos apliet tā, lai puķu poda apakša mirkst ūdenī vairākas dienas. Tad, kad atceries par auga laistīšanu, ievēro zelto likumu – labāk mazāk, nekā vairāk.

Starp citu, miera periodam ir ļoti liela nozīme. Ja tas netiks nodrošināts, pretējā gadījumā sukulents var neuzziedēt. Miera periodā augam nepieciešams vēsums, mazāk gaismas un ļoti maz mitruma. Piebarošana un regulārāka laistīšana nepieciešama intensīvas augšanas periodā, kas, piemēram, vairumam ērkšķaino kaktusu notiek no pavasara līdz rudenim.

Ļoti svarīgi ņemt vērā, ka sukulentiem nederēs jebkurš substrāts, un veikalā iegādāto stādiņu stādot lielākā podā vai pārstādot jau esošo, jāiegādājas speciāls substrāts sukulentiem, pretējā gadījumā augs nespēs izdzīvot.

Sukulentiem ir arī speciāls mēslojums, un arī to nevajadzētu aizstāt ar universālo telpaugu mēslojumu, jo sukulentiem nepieciešamas citas barības vielas, kas, savukārt, nav citos līdzekļos. Ar mēslošanu gan nevajadzētu aizrauties, tāpat kā ar pārstādīšanu, jo tas dažkārt kavē sukulenta uzziedēšanas procesus un traucē veidoties lapu krāsai – tās kļūst bālas, nespodras un nenoturīgas.

Liela loma sukulentu audzēšanā ir arī podam – jo tas būs platāks un dziļāks, jo vairāk spēka augs tērēs augšanai un jaunu dzinumu veidošanai, bet mazāk ziediem. Ja tomēr vēlies piedzīvot drīzu uzziedēšanu, stādi to mazākā podā – tur tas izaugs ātrāk. Mazie puķu podi gan prasa vairāk uzmanības – substrāts ātrāk izžūs un būs biežāk jāaplaista.

Ja esi sukulentu meklējumos, tad noderīgu apkopojumu ar viegli kopjamiem un dekoratīviem augiem vari iepazīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!