Foto: Shutterstock
Lai gan augiem ūdens ir vitāli nepieciešams, nereti pārāk lielas tā devas var beigties ar to, ka no telpauga būs jāatvadās. Ja bieži gadās pārlaistīt augus vai arī neatlicināt tiem tik daudz rūpju, noderēs augi, kas ir pieticīgi ūdens uzņemšanā.

"Tavs Dārzs" piedāvā portāla "Apartmenttherapy" apkopotos deviņus augus, kuri būs jālaista reti. Daži no augiem pacietīs sausumu pat mēneša garumā.

Tikai atceries, ka ikkatrs telpaugs augs citādāk, jo ir atšķirīgs auga izmērs, mājokļa temperatūra, auga atrašanās vieta, tāpēc negaidi mēnesi, ja tam, piemēram, pēkšņi sāk vīst lapas, bet aplaisti to biežāk.

Populāri augi, kas mīl sausumu

Foto: Shutterstock

Līdakaste

Šo augu varētu dēvēt par īstu klasiku mājoklī. Lai gan pieņemts, ka šis telpaugs asociējas ar vecmāmiņu un vecvecmāmiņu mājokļiem, arvien biežāk tas iekaro arī mūsdienu apartamentus. Šeit vari izlasīt plašāk par auga audzēšanu un laistīšanu.

Parastais gumijkoks

"Tavs Dārzs" jau iepriekš ir rakstījis, ka parastais gumijkoks (Ficus elasica), ko sarunvalodā mēdz dēvēt arī par fikusu, ir īpaši izturīgs. Šis augs ir pieticīgs un pacieš lielus sausuma periodus. Tikai ir jāpaskatās, vai augam nesāk birt lapas, jo tas liecina par stresa situāciju – lielu mitruma daudzumu vai neatbilstošu novietojumu. Šeit vari plašāk izlasīt par gumijkoku.

Pušķu hlorofīts

Pušķu hlorofīts (Chlorophytum comosum), ko mēdz dēvēt par zirnekļaugu, ir ļoti pacietīgs un izturīgs augs. Tas uzkrāj ūdens rezerves, tāpēc nekas nenotiks, ja ilgstošu laiku to aizmirsīsi aplaistīt. Plašāk par augu vari izlasīt šeit.

Sukulenti

Šie augi noteikti prātā iešaujas paši pirmie, kad runa ir par sausumu izturīgajiem augiem. Tos ir ne tikai viegli kopt, bet tiem ir arī nelielas prasības augšanas ziņā. Šeit varēsi izlasīt plašāk par izturīgajiem ilgdzīvotājiem – sukulentiem.

Dižā aspidistra jeb mājas svētība

Kā norāda portāls, šis augs sausuma izturības ziņā var tikt dēvēts par superzvaigzni. Ne velti to izturības dēļ mēdz dēvēt arī par čuguna augu (cast iron plant). Tas pacietīs sausas, mitras telpas, ilgstošu sausumu un arī mitrumu. Vairāk par šo augu lasi šeit.

Citi augi, kas pacieš sausumu

Foto: Shutterstock

Bokarneja

Palmveidīgais augs prasa diezgan maz rūpju. Kā skaidro portāls, tad augs savā stumbrā uzkrāj ūdens rezervi, tāpēc sausums ilgāku laika posmu tam nenodarīs skādi. Plašāk lasi šeit.

Lietussarga koks jeb šeflēra

Kā skaidro portāls, šeflēra ir fleksibls augs laistīšanas ziņā. Vien der atcerēties, ka tam patīk liels gaisa mitrums, tāpēc to pēc iespējas biežāk ir jāapsmidzina vai jānotīra ar mitru drānu. Šeit un šeit varēsi izlasīt plašāk par šeflēru.

Zamiokulka

Zamiokulka jeb sievietes laime (zamioculcas zamiifolia) stumbrā uzkrāj ūdens rezerves, kā arī ir ļoti pieticīgs augs – tā pacieš ne tikai sausu gaisu, bet arī vāju apgaismojumu un pārkaltēšanu. Šeit vari izlasīt par šo augu plašāk.

Ūdensaugi

Pie reti laistāmajiem augiem var pieskaitīt arī ūdensaugus, kurus var iegādāties stikla burkās vai citos traukos, kas piepildīti ar ūdeni. Tiem nāksies aptuveni reizi divās nedēļās vien nomainīt sastāvējušos ūdeni pret svaigu. Ja tomēr nesanāk ievērot šo laika periodu, tad augam ūdeni var nomainīt reizi mēnesī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!