Foto: Shutterstock
Lauru mēs atpazīstam pēc aromātiskajām lapām, kas tiek pievienotas zupām, marinādēm, cepešiem, sautējumiem un citiem ēdieniem, taču ne tikai kulinārām vajadzībām var audzēt šo koku, jo tas ar savu dekorativitāti kalpos arī kā interesants telpaugs.

Interesanti, ka laura, ko mēdz dēvēt par lauru koku, lapas vairums iegādājas garšvielu stendā, taču šo augu katrs pats var audzēt uz savas palodzes un izmantot gan kā garšaugu, gan kā dekoratīvu telpaugu. Starp citu, šis augs jau vēsturiski simbolizē pārticību un labklājību, tāpēc savulaik bija ierasts, ka katra mājās auga šis kociņš.

Laurs, koks, no kura iegūstam smaržīgās lapas, telpās var izaugt 2-3 metru augsts, taču Vidusjūras apgabalos, kur tas aug kā mūžzaļš koks vai krūms, sasniedz pat 10 metru augstumu. Arī telpās audzējamais laurs zied ar dzeltenīgi zaļiem ziediņiem, taču, lai šos skaistumu sagaidītu, kociņu nedrīkst apgriezt. Taču pat tad, ja neizdosies sagaidīt ziedus, gana skaista ir šī auga lapotne ar iegarenām lapām.

Lai izaudzētu lauru, tam nepieciešams labs apgaismojums, tāpēc tumšās istabās, kur saules gaisma iespīd ļoti maz, laurs stīdzēs un lapām noteikti nebūs tik raksturīgais aromāts. Šim augam labpatīk mēreni siltas telpas, taču ziemas mēnešos tas pacietīs pat +5o grādus, taču bez pietiekama apgaismojuma šim augam neiztikt. Vasarā augu noteikti var iznest laukā, lai tas uzņem saules enerģiju, bet rudenī tas pamazām jāpielāgo vēsākai temperatūrai.

Kā raksta telpaugu audzēšanas speciālisti vietnē Telpaugi.wordpress.lv, tad šim augam patīk labi drenēta, barības vielām bagāta augsne (noteikti ne sāļa!), un, tā kā augs nācis no Vidusjūras valstīm, tad tam nepieciešama saules gaisma, tāpēc to var audzēt uz palodzes.

Kas attiecas uz laistīšanu, augu noteikti nedrīkst pārlaistīt, lai saknes nemirktu ūdenī, bet nevajadzētu arī pieļaut, lai augs aug iekaltētā zemē. Ja lauram parādījušās brūnas lapu malas, tad zini, ka ar laistīšanu esi pārcenties.

Mēslošanai jāizmanto ūdenī šķīstošs telpaugu mēslojums, kas vasaras mēnešos jālieto reizi mēnesī, taču ziemas sezonā, ja telpās ir zema temperatūra, augu nevajag mēslot.

Lauru ir pateicīgs augs dažādu formu veidošanai. Katrs var izpausties pēc savām vēlmēm un apgriezt un veidot formu, kā vien tīk. Izmantojot augu arī kā garšaugu, lapas vislabāk nogriezt ar šķērītēm ar visu kātiņu, jo plēšot var traumēt auga sakņu sistēmu.

Noderīgi!
Ja vēlies ēdiena gatavošanā pievienot lauru lapas, tad pirms tam tās nedaudz apdedzini uz liesmas, tad aromāts būs izteiktāks. Dažkārt pievienojot pat vairākas lauru lapas, netiek iegūts gaidītais aromāts, tāpēc labāk izmantot vienu lapiņu un pirms tam to apdedzināt, lai smarža ''atdzīvojas''.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!