Tuvojoties Ziemassvētkiem, neatņemama sastāvdaļa ikdienas ēdienkartē ir mandarīniem, taču varbūt vēlies citrusus ne tikai izkārtot kādā augļu traukā, bet arī izaudzēt uz palodzes? Lai arī augļi kalpos vien dekoratīviem nolūkiem, augs lieliski piestāvēs svētku noskaņā izrotātajam mājoklim, un ne tikai.

Ja vien ir zināmi apstākļi, kādi augam nepieciešami, tad izaudzēt pašam savu mandarīnkoku nudien nav grūti, turklāt, ievērojot visus priekšnoteikumus, izdosies izaudzēt ne tikai dekoratīvos augļus, bet arī skaisti ziedošus un aromātiskus ziedus. Tā kā mandarīnkoks ir subtropu augs, tad tas, tāpat kā daudzi citi šīs kategorijas augi, necieš karstas telpas. Tieši tāpēc augs ir viegli audzējams mūsu klimatiskajos apstākļos.

Mandarīnkokam raksturīga kupla un zaļa lapotne, kas saglabājas visu gadu, bet, ja lapas sākušas brūnēt vai birt, tad zini – augam nav piemēroti apstākļi augšanai vai arī kopšanā nav kaut kas ievērots. Augam patiks saulaina vieta, bet noteikti ne tieši saules stari, savukārt vasaras sezonā to noteikti var iznest ārā, smelties saules enerģiju.

Kas attiecas uz augam piemērotāko substrātu, tad šajā gadījumā jāizvēlas pasmaga velēnu augsne ar nelielu lapu zemes, kūdras un rupjas grants piedevu, tāpat zemei jābūt ar viegli skābu reakciju, kā tas ir ar visiem citrusaugu telpaugiem. Ikdienas kopšanā jāievēro, lai ūdens laistīšanai nebūtu auksts. Ja ūdens ir ciets, tad to ik pa laikam var paskābināt, pievienojot pavisam nedaudz citronskābi, taču noteikti ne katru reizi.

Mandarīnkoka audzēšanā svarīgi ievērot, lai augs netiktu nedz iekaltēts, nedz arī pārlaistīts, tomēr atšķirībā no daudziem citiem augiem, šajā gadījumā augsnei vienmēr jābūt mitrai. Mandarīnkokam piemērota vieta būs gaiša, saulaina un ar temperatūru no +18 līdz +20 grādiem.

Mandarīnkoka kopšana ziemas sezonā atšķiras vien ar to, ka laistīt vajadzētu retāk, tik vien, lai augs neiekaltu. Ja vasarā augu, iespējams, jālaista pat trīs reizes nedēļā, jo augsne ātri izžūst, tad ziemas sezonā var pietikt vien ar reizi nedēļā. Vasaras sezonā var arī auga lapas apsmidzināt ar ūdeni, savukārt visu gadu jāpievērš uzmanība tam, lai puķu poda apakšējā paliktnī nekrātos ūdens. Pavasarī svarīgi augam izgriezt vecos, nokaltušos zarus.

Mēslošanai var izmantot vien speciālo citrusaugu mēslojumu, bet arī to dārzkopji iesaka izmantot vien, sākot no pavasara līdz novembra beigām. Pārējā periodā augam nepieciešams miera periods, kad tam nepieciešama temperatūra +12 līdz +16 grādu robežās. Šajā periodā augu vēlams glabāt labi vēdinātā telpā.

Starp citu, dažādos dārzkopju forumos ne viens vien atklājis, ka izdevies mandrīnkoku izaudzēt no sēkliņām, tāpēc nākamajā mandarīnu ēšanas reizē kādu sēkliņu der atlikt, lai, iespējams, izaudzētu skaistu un eksotisku citruskociņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!