Foto: Shutterstock
Ja tavās mājās godam savu plaukumu atrādījusi orhideja, jāsteidz uzzināt, kā par graciozo augu rūpēties tieši tās ziedēšanas laikā. Turpināt laistīt tāpat kā līdz šim? Mēslot vai labāk nemēslot? Vai nepieciešams papildu mitrums gaisā?

Viens no pamatnoteikumiem, kas jāievēro jebkura auga audzēšanā, ir laistīšana. Kas attiecas uz orhidejām, kuru kopšana dažkārt šķiet pilnībā neizprotama, šeit jāvadās nevis pēc tā – ir vai nav ziedi –, bet pēc saknēm un to sausuma vai mitruma pakāpes. Pieredzes bagāti orhideju audzētāji ''Estere-orihidejas.id'' raksta, ka laistīšanas biežums atkarīgs no orhidejas sugas, substrāta, podiņa un, protams, temperatūras un gaisa mitruma telpā. Taču kopumā laistīšanā labāk ievērot mērenību un ar to nepārspīlēt, citādi pārlieku liela mitruma raisītās sekas jau var būt teju neiespējami vērst par labu. Vairāk par orhideju laistīšanu lasi šeit.

Ja esi ieradis mitrināt orhideju, tad to arī jāturpina darīt arī auga ziedēšanas laikā, tikai vajadzētu uzmanīt, lai ūdens daudz nepilētu uz ziediem – tie var ciest no pārlieku liela mitruma.

Vēl kāds ne mazāk būtisks faktors ir mēslošana. Tad, kad orhideja atrādījusi vai tūdaļ atrādīs savus skaistos ziedus, par mēslojumu jāpiedomā īpaši. Auga miera periods jeb laiks, kad augs ''guļ'', ir vienīgais brīdis, kad par mēslošanu vajadzētu aizmirst. Visā pārējā laikā – mazās porcijās orhidejām paredzētais mēslojums katrā laistīšanas reizē būtu pat ļoti vēlams.

Pieredzējuši orhideju audzētāji vairākkārt uzsvēruši, ka orhidejas nav augi, kurus vajadzētu katru dienu pārvietot no vienas istabas uz otru. Ja reiz augs saņēmies un zied, tad vieta, kur atrodas, ir atzinis par labu esam, un tieši tur arī augam ir jāpaliek. Visai bieži tieši poda pārvietošana uz kādu redzamāku vietu, piemēram, galdu, ir pie vainas tam, ka ziedi strauji novīst un nobirst. Visai iespējams tur apgaismojums vairs nav orhidejai tik tīkams, gaisa mitrums arī pavisam cits un augs vairs nejūtas gana komfortabli.

Orhidejas ziedēšanas laikā nevajadzētu pārstādīt (ja vien pods to nepieprasa un augs negāžas), griezt tām kātus, mainīt substrātu vai vēl kā citādāk ietekmēt auga ierasto stāvokli, iesaka pieredzējuši orhideju audzētāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!