Foto: Shutterstock
Zaļie augi ir ne tikai skaisti un dekoratīvi interjera elementi, bet arī lieliski gaisa atsvaidzinātāji, tādēļ ir ļoti vēlams telpaugus iedzīvināt savā mājoklī. Bet, ienākot specializētajā veikalā, nākas apmulst no plašā piedāvājuma. Piedāvājam iepazīties ar žurnāla "Māja" (2010.g. Nr. 48) ekspertu padomiem, kas palīdzēs izdarīt īstās izvēles.


Dzīvojamās telpas

Foto: Shutterstock

Tekstilijas, mēbeles un apdares materiāli telpās izdala gan formaldehīdu, gan benzolu, gan ksilēnu un citas cilvēkam kaitīgas vielas. Ja iegādāsies papardi, dateļpalmu, efeju vai gumijkoku, tiksi vaļā no formaldehīda. Gaisā izzudīs benzols, ja telpā zaļos dižā hamedoreja. Ksilēnu un toulēnu neitralizēs dracēnas, dateļpalmas, dīfenbahijas un nefrolēpes. Kā vislabākos gaisa atsvaidzinātājus iesaka efejas, gumijkokus, šeflēras, dracēnas, gerberas, krizantēmas, dateļpalmas un spatifīlas. Speciālisti uzskata, ka dzīvojamām telpām ir piemēroti teju visi istabas augi, ja vien pratīsi radīt tiem labvēlīgus dzīves apstākļus.

Kāpņu telpa

Foto: Shutterstock

Kāpņu telpās labi jutīsies augi, kas pacieš gan svaiga vēja pūsmas, ārdurvis virinot, gan reizumis aizmāršīgu laistītāju. Te labi iedzīvosies ziloņkāja jeb pudeļkoks, ehinopsis, kurš pēc ziemas miega tevi pavasarī atalgos ar krāšņu ziedešanu.

Ziedēs arī alojes, līdakastes un pat atturīgais naudas koks. Ziemas saulgriežos noskaņu radīt palīdzēs Ziemassvētku kaktuss. Maigu zaļumu visa gada garumā kāpņu telpai piešķirs zelta stīgas un pušķu hlorofīti.

Virtuve

Foto: Shutterstock

Mājas sirdij piemēroti augi ar gludām, viegli kopjamām lapām, piemēram, dracēnas, gumijkoki un monsteras. Vari izvēlēties arī tropu iemītniekus, jo virtuve mēdz būt paaugstināts gaisa mitrums un arī par dažiem grādiem augstāka gaisa temperatūra, salīdzinot ar citam mājas telpām.

Uz virtuves palodzes labi jutīsies orhidejas, izlietnes tuvumā par mitrumu priecāsies paparžu dzimtas pārstāvji. Ar dzīvi apmierinātas šinī telpā jutīsies arī efejas un hlorofīti.

Vannas istaba

Foto: Shutterstock

Ja vannas istabā ir logs, vari izvēlēties jebkuru tropu augu – sākot ar orhidejām un beidzot ar papardēm. Vannas istabā omulīgi jutīsies arī Ziemassvētku kaktusi un efejas.

Lielā vannas istabā var izveidot ko džungļiem līdzīgu: augus iekarini podos, liec uz vannas malas, palodzes vai speciāli tam paredzētos plauktos. Lai nejauši puķu podā iešļakstījies ūdens neradītu dubļu peļķīti, augsnes virskārtu podiņos vari noklāt ar olīšiem vai gliemežvāciņiem.

Guļamistaba

Foto: Shutterstock

Šajā telpā nav obligāta ziedošu augu klātbūtne, jo nav taču laika par tiem priecāties – ir jāguļ. Guļamistabai speciālisti iesaka izvelēties mierīgus augus – alojes, līdakastes un mājas svētību. Uz naktsgaldiņa var likt arī kādu dekoratīvo kaktusu, uzmanoties, lai to no rīta nesajauktu ar zvanošu modinātāju.

Ja tomēr vēlies guļamistabu izdaiļot ar ziedošiem augiem, tad izvēlies atturīgi skaistās orhidejas vai bromēlijas.

Bērnistaba

Foto: Shutterstock

Ja bērni vēl ir mazi, tad istabas augus vēlams stādīt neplīstošos plastmasas traukos. Un, protams, mēslošanai izmanto tikai dabīgo mēslojumu. Pirms mazuļa istabā ienes kādu augu, noskaidro, vai tas nav indīgs. Speciālisti iesaka: neliec bērnam pieejamās vietās efejas, raibās kodijas, dīfenbahijas, citrusaugus, filodendrus un fikusus. Diemžēl, bērnistabai nebūs piemērotas arī skaistās puansetijas jeb Ziemassvētku zvaigznes, jo to piensula ir indīga.

Interesants bērnistabas augs ir krasula jeb naudas koks – pacietīgs un viegli kopjams. Mazajiem patīk pētīt arī dižmeldru askētisko lapojumu un pudeļkoka neparastās formas. No ziedošajiem augiem bērnistabai piemērotas ir sanpaulijas, kalanhojes un Alpu vijolītes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!