Foto: Shutterstock

“Kā audzēt eksotisko eikaliptu mājas apstākļos?” Linda Burtnieku novadā

Eikaliptu dzimtene ir Austrālija, tur aug vairāk nekā 600 sugu, kuras reizēm grūti atšķirt citu no citas. Šie mūžzaļie miršu dzimtas koki ir ļoti glezni, tāpēc Itālijā, Spānijā, Francijas un Anglijas dienvidos daudzas eikaliptu sugas bieži stāda ielu malās un parkos. Eiropas ziemeļrietumos pat mērenā salā tie iet bojā. Latvijas klimatiskie apstākļi eikaliptiem nav piemēroti, jo te ir pārāk auksts, toties tos var veiksmīgi audzēt oranžērijās, ziemas dārzos un istabās, vasarā izvietojot dārzā vai uz balkona.

Zilganais eikalipts (Eucalyptus globulus) ir viens no skaistākajiem (zilzaļas lapas ar baltu apsarmi) un aug diezgan ātri. Ļoti dekoratīvs izskatās arī vīģlapu eikalipts (Eucalyptus ficifolia). Šai sugai ir lancetiskas lapas un sarkani ziedi dažādās nokrāsās. Sniega eikaliptam (Eucalyptus niphophila) ir 10 cm garas zilgani sudrabainas lapas, un tas aug lēnāk. Ļoti interesants – ar baltu apsarmi un daļēji atlobījušos mizu – izskatās lielāku koku stumbrs. Savukārt citrona eikalipts (Eucalyptus maculata var. citriodora) smaržo pēc citrona.

Audzēšanai istabā piemērotākā suga ir Gunna jeb Tasmānijas eikalipts (Eucalyptus gunnii), jo tas aug lēnāk par citiem. Tomēr pat šis vismazākais no visiem eikaliptiem ir liels. Jaunās lapas tam ir gandrīz apaļas, mazas, zilganzaļas – ļoti izskatīgas un noderīgas floristiem, bet vecās lapas ir ap 12 cm garas, lancetiskas, nepievilcīgas. Lapas izdala stipri smaržojošu ēterisko eļļu. Eikaliptu ziedi ir ļoti skaisti, taču tie priecē tikai savā dzimtenē, kur sasniedz vairāku metru augstumu un ir raksturīgs ainavas elements. Gunna eikalipta zariņi labi papildina ziedu pušķus un kompozīcijas, tie ir arī izteiksmīgi toveraugi, tāpēc izveidotas vairākas šķirnes. Piemēram, vācu firma "Volmary" piedāvā 'Lemon Bush' (spēcīga auguma eikalipts ar zaļganzilu lapojumu, smaržo pēc citrona), 'Silverdrop' (sudrabpelēkas lapas, sarkanbrūni kāti), 'Silbertropfen' (sudrabotas lapas ar intensīvu smaržu, augs 40 cm augsts, labi sazarots).

Eikaliptam nepieciešams daudz gaismas un siltuma. Telpā tas labi jutīsies pie dienvidu vai dienvidrietumu puses loga. Vasarā koks var atrasties arī uz terases, saulainā, no vējiem pasargātā vietā. Mēreni jālaista ar mīkstu ūdeni. Saknes nedrīkst iekalst, jo novītušās lapas vairs neatžirgst. Lai eikalipts neaugtu pārāk ātri, to mēslo tikai nedaudz ar mēslojumu, kurā maz kalcija.

Eikaliptus katru gadu pārstāda trūdvielām bagātā zemē. Puķu poda dibenā ieber drenāžas kārtu. Tā kā eikalipti aug ātri, dzinumu galus bieži nokniebj vai apgriež ar šķērēm – tad tas ilgāk veidos jaunās lapas, kas ir skaistākas par vecajām. Ziemā eikalipti jālaista mazāk. Tos novieto gaišā vietā, vēsumā (+2…+10 °C temperatūrā).

Pavairo ar sēklām. Sēj podiņos, diedzē +18…+20 °C temperatūrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!