Foto: Shutterstock
Dzirdēts un redzēts, ka telpaugu var izaudzēt no avokado kauliņa, ananasa lapu rozetes un pat ingvera gabaliņiem, bet, vai esi mēģinājis izaudzēt savu granātābola kociņu? Vadoties pēc video autora norādēm, izdosies izaudzēt varbūt pat vairākus eksotiskos stādiņus.

Izmantojot granātābola sēklas, izdosies izaudzēt nelielu kociņu ar sārtiem ziediem. Nevajadzētu gan cerēt, ka tagad katrs mājās varēs baudīt no kociņa plūktus granātābolus, taču zaļu lapu un oranžu ziedu augu gan izdosies izaudzēt. Veiksmīgākam eksperimentam iesēj vairākas sēklas atsevišķos traukos, lai būtu lielāka iespēja kādai no tām izaugt raženā kociņā.

Granātābolam pēc dabas patīk saulainas vietas, tāpēc piemērotākā vieta noteikti būs palodze saules pusē. Šaurās un tumšās vietās granātābols noteikti neizaugs, jo tam nepieciešams plašums un gaisma. Tāpat svarīga ir bagātīga augsne, kas jāapsmidzina ar ūdeni no rīta un vakarā. Granātābola audzēšanā svarīgi izmantot nogatavojušās, cietas un tumši sarkanas sēklas, tāpēc augu mēģini audzēt tikai no tādām.

Video autors demonstrē, ka sēkliņas ir jāizloba no augļapvalka, citādi tās neizdīgšot. Visvieglāk augļapvalku noņemt, berzējot sēkliņu papīra salvetē. Apslauki mazo sēkliņu un noliec malā. Šādā pat veidā sagatavo vēl dažas sēkliņas.

Kad tas izdarīts, ar ūdeni bagātīgi apsmidzini salvetes loksni vai papīra dvieli, liec tai virsū tīrās, sausās sēkliņas, un salveti aizloki ciet. Atkal apsmidzini salveti ar ūdeni, lai mitrums tiek līdz sēkliņām. Salocītu salveti ar sēkliņām liec plastikāta maisiņā, kur ir atzīmēts konkrētās dienas datums, lai zinātu, kad sēklas var izstādīt. Maisiņā atstāj gaisu un aizsien to. Novieto to siltā vietā uz 10 dienām. Pa šo laiku sēkliņas jau būs sākušas dīgt un stādīšana augsnē padosies krietni labāk, nekā stādot sēklas uzreiz podiņā.

Kad sēkliņai izveidojies neliels dīglis, īstais laiks to stādīt nelielā podiņā vai kādā trauciņā, kas paredzēts dēstiem. Stādi izdīgušās sēklas bagātīgā un mitrā augsnē pašā augšpusē, dziļi neierokot substrātā. Vislabāk izveidot nelielas bedrītes ar pirkstu vai koka irbulīti. Ar irbulīša palīdzību būs arī vieglāk iestādīt mazo sēkliņu. Pēc iestādīšanas augsni bagātīgi aplaisti, bet nevis lejot ūdeni virsū, bet apsmidzinot ar pulverizatoru. To der ievērot tik ilgi, līdz izaudzis jau liels stāds. No sākuma laistīt vajadzētu katru dienu, lai augsne nepārtraukti būtu mitra un auga sēkliņām būtu labvēlīga vide augšanai.

Kad stādiņš jau krietni paaudzies, pārstādi to lielākā puķupodā, neaizmirstot par pienācīgu laistīšanu un gaismas, siltuma nodrošināšanu.

Video pamācību granātābola audzēšanai no sēkliņām noskaties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!