Foto: Privātais arhīvs

Tiem, kam telpaugu oranžērijā ietilpst citronkoks, jāzina, ka augs ik pa laikam jāapgriež. Portāla ''Tavs dārzs'' lasītāja Sintija vērsās ar jautājumu kā to pareizi darīt, tāpēc atbildi meklējām pie eksotisku augu speciālistes.

Nacionālā botāniskā dārza oranžērijas augu nodaļas vadītāja Zane Purne stāsta, ka citronaugs jāgriež ar asām dārznieka šķērēm. Atkarībā no tā, cik liels augs izaudzis un kādu formu vēlas iegūt, var pielāgot griezumu. Ja grib krūmveidīgu lapotni, tad jāgriež nost 2/3, jo grieztajā vietā veidosies daudzi jaunie dzinumi. Ja grib koku, tad audzē augststumbru, un tikai tad griež galotni. Lai dzinumi augtu uz augšu, jāizmanto balsts, kā tas darīts lasītājas iesūtītajā foto.

Foto: Privātais arhīvs

Zinātāja skaidro, ka nav noteikta laika, kad to vislabāk darīt. Apgriezt citronkoku var pavasarī, bet var to darīt arī citos mēnešos. Pavasarī saule ir vairāk, tāpēc dzinumi ātrāk ataugs. Taču citronkoku noteikti jāapgriež, ļaut tam augt savā nodabā nevajadzētu, turklāt pēc apgriešanas tas sparīgāk un ar jauniem spēkiem augs.

Vairāk par citronkoka audzēšanu, kur padomos dalās oranžērijas speciāliste, lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!